ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού

Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή των στηρικτικών ιστών των δοντιών, δηλαδή των ούλων και του οστού της γνάθου.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απώλεια οστού γύρω από τα δόντια που οδηγεί αντίστοιχα σε απώλεια των ίδιων των δοντιών, λόγω έλλειψης στήριξης και κινητικότητας.

Συνοδεύεται από αιμορραγίες, πρησμένα ούλα ή αποκάλυψη ριζών και δημιουργία θυλάκων στη σχισμή των ούλων γεμάτων μικρόβια.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα αποτελούν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου.

bigstock Stroke 115475588

Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα κινδυνεύουν περισσότερο από ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Σούβικ Σεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα, που παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά στις ΗΠΑ, αναδεικνύει την πιθανή σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικών.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 6.700 άτομα σε βάθος 15ετίας, στη διάρκεια της οποίας συνέβησαν 300 εγκεφαλικά.

Οι άνθρωποι με σοβαρή περιοδοντίτιδα ήταν 2,2 φορές πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό, εκείνοι με μέτρια περιοδοντίτιδα 2,1 φορές πιθανότερο, ενώ με ελαφριά περιοδοντίτιδα 1,9 φορές πιθανότερο.

 

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen