ΥΓΕΙΑ

Μεταβολικό σύνδρομο: Καταπολεμήστε το με αυτές τις 6 τροφές

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για την υγεία με βασικότερους το αυξημένο κοιλιακό λίπος, την υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μεταβολικό σύνδρομο: Καταπολεμήστε το με αυτές τις 6 τροφές

Οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να καταναλώνουν έως και 50% περισσότερη βιταμίνη E σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η ανάγκη αυτή προκύπτει από τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής που παρατηρούνται στους πάσχοντες, επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη βιταμίνη.

Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη τουλάχιστον 15 mg βιταμίνης E την ημέρα.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα της πολύτιμης βιταμίνης.

1 gettyimages 172692630

Σιτέλαιο

Μία κουταλιά της σούπας αυτού του ελαίου που προέρχεται από την έκθλιψη του φύτρου του σιταριού, σας παρέχει το 100% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού για βιταμίνη Ε. Επειδή είναι ευαίσθητο στη θερμότητα, είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε ωμό.

2 gettyimages 157528248

Ηλιόσποροι

Μόλις μια χούφτα αυτών των νόστιμων σπόρων παρέχει σχεδόν το 40% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης σε βιταμίνη E. Εάν δεν θέλετε να τους καταναλώσετε σκέτους, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε βάση για διάφορες σάλτσες κλπ.

3 gettyimages 150972807

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν πολλή βιταμίνη Ε, σχεδόν όση και οι ηλιόσποροι. Είναι από τους πιο γευστικούς ξηρούς καρπούς, αλλά αν δεν θέλετε να τα καταναλώνετε συνέχεια σκέτα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές (π.χ. σε κοτόπουλο ή ψάρι αντί για τριμμένη φρυγανιά).

4 gettyimages 171301120

Φουντούκια

Μία χούφτα φουντούκια καλύπτει το ¼ των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε.

5 gettyimages 522189977

Σπανάκι

Ένα φλυτζάνι σπανάκι μαγειρεμένο στον ατμό, δίνει το 20% της βιταμίνης Ε που χρειάζεστε καθημερινά. Αρωματίστε το με λίγο σκόρδο και ελάχιστο λάδι για μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα ή δοκιμάστε πολλές άλλες συνταγές, στις οποίες πρωταγωνιστεί το θρεπτικό αυτό λαχανικό.

6 gettyimages 523303605

Μπρόκολο

Ένα φλυτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο σας δίνει περίπου το 15% της βιταμίνης Ε που χρειάζεστε. Αποτελεί μία εξαιρετική σαλάτα, συνοδευτικό πολλών πιάτων, αλλά και πρώτη ύλη πολλών συνταγών.

Διαβάστε επίσης:

Γαλακτοκομικά & μεταβολικό σύνδρομο: Η ποσότητα που προστατεύει τους άνδρες