ΥΓΕΙΑ

Κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης: Πιο σπάνιο αλλά πιο θανατηφόρο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Οι άνδρες παθαίνουν πολύ πιο σπάνια κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης απ’ ό,τι οι γυναίκες, όμως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από αυτό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης: Πιο σπάνιο αλλά πιο θανατηφόρο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ορθοπαιδικής Άλαν Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με οστεοπόρωση, εκ των οποίων το 87% γυναίκες και το 13% άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο για ένα πρώτο κάταγμα σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, ο κίνδυνος των γυναικών για ένα νέο κάταγμα μέσα στην επόμενη τριετία από τότε που συνέβη το πρώτο είναι ελαφρώς μικρότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο των ανδρών.

Από την άλλη, οι άνδρες με οστεοπόρωση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα σε ένα έτος από σχεδόν κάθε είδος κατάγματος (18,7%) σε σχέση με τις γυναίκες (12,9%). Εξάλλου, οι άνδρες που χειρουργήθηκαν για ένα πρώτο κάταγμα είναι πιθανότερο να πάθουν ένα δεύτερο μέσα στην επόμενη τριετία.

Η οστεοπόρωση εξασθενίζει και κάνει πιο εύθραυστα τα οστά, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Αν και η προσοχή έχει παραδοσιακά στραφεί κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αποβεί πιο θανάσιμος στους άνδρες.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση: Οι 4 τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Άσκηση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος σε άνδρες και γυναίκες

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ