ΥΓΕΙΑ

Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και συριγμός είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα του άσθματος, της χρόνιας φλεγμονής των αεραγωγών.

Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Τα ποσοστά του άσθματος βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εικάζεται ότι οφείλεται στην κατάχρηση των μικροβιοκτόνων και τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα που μειώνουν την αντίσταση των πνευμόνων σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Το άσθμα αποτελεί σύνδρομο και όχι ασθένεια, καθώς εμπλέκονται σε αυτό πολλοί παράγοντες.

Δείτε αν το αναπνευστικό σας πρόβλημα οφείλεται στο άσθμα ή σε κάτι άλλο.

gettyimages 590173663 laugh hero images

Βήχετε όταν γελάτε

Αν βήχετε όταν γελάτε, στη διάρκεια της νύχτας ή όταν γυμνάζεστε, είναι ένδειξη άσθματος. Αυτό δεν αποκλείει τις άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην αναπνοή, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για άσθμα.

gettyimages 539178307 allergies rafael elias

Αλλεργίες

Πολλά κλασικά αλλεργιογόνα μπορεί να ενεργοποιήσουν το άσθμα. Αν κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με γάτα ή άλλα ζώα ή βρίσκεστε στην εξοχή και εισπνέετε γύρη λουλουδιών, εκδηλώνετε συμπτώματα όπως φτάρνισμα ή φαγούρα στα μάτια, είναι ένδειξη ότι πάσχετε από άσθμα.

gettyimages 544436323 smoke david kramer eyeem

Άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα

Άλλα αλλεργιογόνα που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα είναι ο καπνός, ο κρύος και ξηρός αέρας κ.α. Αν κάθε φορά που βρίσκεστε στο χώρο εργασίας ή σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος ερεθιστικός παράγοντας στο περιβάλλον που πρέπει να ελέγξετε.

bigstock Pretty Girl Using Asthma Inhal 119293265

Είχατε παιδικό άσθμα

Αν είχατε άσθμα ως παιδί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε άσθμα και στην ενήλικη ζωή σας. Πολλοί άνθρωποι με άσθμα στην παιδική ηλικία εκπαιδεύονται στο να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα και συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Είναι πιθανό λοιπόν τα συμπτώματα να σταματήσουν για κάποιο διάστημα. Αν όμως λάβουν ως δεδομένο ότι έχουν ξεπεράσει το άσθμα και αρχίσουν έντονη άσκηση ή έρχονται σε επαφή με καπνό τα συμπτώματα επανεμφανίζονται.

gettyimages 486042933 wheeze nito100

Συριγμός κατά την εκπνοή, όχι κατά την εισπνοή

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τον συριγμό του άσθματος με τον συριστικό ρόγχο, ο οποίος συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η βρογχίτιδα. Οι ρόγχοι προκαλούνται συνήθως από τη ρινική απόφραξη και τις βλέννες. Ένας τρόπος για να τα ξεχωρίσετε είναι ότι ο συριγμός του άσθματος εμφανίζεται συνήθως κατά την εκπνοή, σε αντίθεση με τον συριγμό κατά την εισπνοή που πιθανότατα συνδέεται με κάτι άλλο.

gettyimages 98541659 inhaler oppenheim bernhard

Τα φάρμακα δεν βοηθούν

Αν χρησιμοποιείτε συσκευή εισπνοών για το άσθμα και τα συμπτώματα υποχωρούν, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται όντως για άσθμα. Αν όμως χρησιμοποιείτε φάρμακα και δεν βλέπετε βελτίωση, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς τα προβλήματα στην αναπνοή σας πιθανώς οφείλονται σε κάτι άλλο.

gettyimages 607034629 doctor hero images

Συμβουλευτείτε γιατρό

Οι διαφορές του άσθματος από τις άλλες παθήσεις του αναπνευστικού είναι δυσδιάκριτες. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην αναπνοή σε συνδυασμό με σφίξιμο στο στήθος για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατόν γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει

Συριγμός στην αναπνοή: Ποια προβλήματα δείχνει