ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει

Η συχνότητα του άσθματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες και ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι εμπλέκεται είναι η διάδοση της δυτικού τύπου διατροφής.

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει

Το διαιτητικό λίπος, δηλαδή το λίπος των τροφίμων, μπορεί να ενεργοποιήσει ανοσοποιητικές αντιδράσεις και να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η φλεγμονή των αεραγωγών αποτελεί γενεσιουργό αιτία στο άσθμα.

Αυστραλοί ερευνητές κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, δεν επιβαρύνουν μόνο την υγεία της καρδιάς αλλά και των πνευμόνων, καθώς προκαλούν φλεγμονή και μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας.

Για τη μελέτη επιστρατεύθηκαν 31 εθελοντές με άσθμα οι οποίοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και 16 παχύσαρκοι ασθενείς. Οι παχύσαρκοι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν μόνο το γεύμα με πολλά λιπαρά, ενώ οι υπόλοιποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τρώγοντας ή το παχυντικό ή το λάιτ γεύμα.

bigstock Fast Food 45761026

Το παχυντικό γεύμα περιελάμβανε ένα χάμπουργκερ από ένα φαστ φουντ, παρείχε 1.000 θερμίδες και 60 γραμμάρια λίπους. Δηλαδή το περίπου 50% των θερμίδων προερχόταν από το λίπος, όταν ένα υγιεινό ημερήσιο διαιτολόγιο δεν πρέπει να περιέχει περισσότερο από το 25-35% των θερμίδων από λίπος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.

Το λάιτ γεύμα περιελάμβανε ένα γιαούρτι λίγων λιπαρών και παρείχε μόλις 200 θερμίδες και 13% λίπος.
Πριν αρχίσουν οι εθελοντές το φαγητό, καθώς και 4 ώρες αργότερα, οι ερευνητές τους πήραν δείγματα σιέλου και μέτρησαν την αναπνευστική ικανότητά τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι 4 ώρες μετά από την κατανάλωση πολλών λιπαρών η φλεγμονή στους αεραγωγούς αυξήθηκε, ενώ διαταράχθηκε η ανταπόκρισή τους στα αντιασθματικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα, ουσίες στο σάλιο οι οποίες αποτελούν δείκτες της φλεγμονής των αεραγωγών, αυξήθηκαν σημαντικά στους εθελοντές που έφαγαν τα πολλά λίπη, ενώ η αναπνευστική ικανότητα μειώθηκε.

Όταν οι ερευνητές είπαν στους εθελοντές να πάρουν τα φάρμακά τους για να βελτιωθεί η αναπνοή τους, όσοι είχαν φάει πολλά λίπη και έκαναν εισπνοές είδαν βελτίωση μόνο κατά 1% στην αναπνευστική ικανότητα. Η αντίστοιχη βελτίωση όμως μεταξύ όσων είχαν φάει το λάιτ γεύμα ήταν 4,5%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι τα κορεσμένα λίπη είναι παθογόνα και τους επιτίθεται. Κορεσμένα λίπη είναι αυτά του κόκκινου κρέατος, των χάμπουργκερ και γενικά των παχυντικών ζωικής προέλευσης τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη που μειώνει στο μισό τις κρίσεις άσθματος