ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο στοματικού καρκίνου

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο στοματικού καρκίνου

Τη συμμετοχή του γνωστού ιού HPV και σε καρκίνους της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα, αποδεικνύουν ιατρικές έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια.

Όπως είναι γνωστό ο ιός HPV είναι υπεύθυνος για τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας.

Οι τύποι HPV 6 και 11 όμως, έχουν συσχετιστεί με καλοήθεις βλάβες του στόματος, στις οποίες περιλαμβάνονται το θήλωμα, η κοινή μυρμηκιά, το οξυτενές κονδύλωμα και η εστιακή επιθηλιακή υπερπλασία.

Τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται στοιχεία από την ιατρική έρευνα που υποδηλώνουν συμμετοχή του ιού HPV και σε καρκίνους της ευρύτερης περιοχής που εστιάζονται στη στοματική κοιλότητα, το στοματοφάρυγγα και το λάρυγγα. Ο καρκίνος σε αυτές τις περιοχές αποτελεί τον έκτο κατά σειρά συχνότητας τύπο καρκίνου στον άνθρωπο με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης περίπου 45-50%.

bigstock 155115821

Ο βασικός αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκληση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, το στοματοφάρυγγα και το λάρυγγα είναι το κάπνισμα και η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ. Όμως, η παρατήρηση ότι η συχνότητα ανίχνευσης ιού HPV, κυρίως του ογκογόνου τύπου HPV 16, είναι 2-3 φορές υψηλότερη σε προκαρκινικές βλάβες, συγκριτικά με το φυσιολογικό βλεννογόνο του στόματος, υποδηλώνει πιθανότατη συμμετοχή του ιού στα πρώιμα στάδια της καρκινογένεσης.

Επίσης η ανίχνευση κατά τις τελευταίες δεκαετίες του ιού HPV σε ποσοστό 25-35% των καρκίνων στοματικής κοιλότητας, στοματοφάρυγγα και λάρυγγα υποδηλώνει συμμετοχή του ιού και στην ανάπτυξη καρκίνου.

Μάλιστα σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές, ο ιός HPV ανιχνεύεται σε ποσοστό 80-90%.

Από μελέτες βιολογικών δεικτών φαίνεται ότι ο ιός HPV είναι ενεργός εντός αυτών των βλαβών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καρκίνοι στους οποίους ανιχνεύεται ο ιός HPV παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση την τελευταία 20ετία, εμφανίζονται σε νεότερες ηλικίες (πιο συχνά σε άνδρες μέχρι 60 ετών) και το μόνο θετικό είναι ότι έχουν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Φαίνεται λοιπόν ότι οι HPV σχετιζόμενοι καρκίνοι στοματικής κοιλότητας, στοματοφάρυγγα και λάρυγγα αποτελούν διακριτή ομάδα νεοπλασμάτων με ιδιαίτερους κλινικούς χαρακτήρες, γενετικό προφίλ και βιολογική συμπεριφορά.

Η συνεχώς αυξανόμενη εφαρμογή των εμβολίων έναντι του ιού ΗPV, εκτιμάται ότι προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη των HPV σχετιζόμενων καρκίνων στόματος, στοματοφάρυγγα και λάρυγγα, καθώς και των προκαρκινικών καταστάσεων που προηγούνται αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Το ΣΜΝ που αυξάνει τον κίνδυνο

Ιός HPV: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νοσοκομεία της Αττικής- Φόβοι για αύξηση διασωληνωμένων

Κορονοϊός: «Βόμβα» λοιμωξιολόγων- «Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο»

Ελασσόνα: Εικόνες Αποκάλυψης από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ - Άνοιξε η... γη!

Το έγκλημα της Χαλάστρας: Της είπε πως θα «κλεφτούν» και την έριξε στον Αξιό ποταμό

Λυδία Κονιόρδου: «Δέχθηκα απόπειρα βιασμού στα 15 μου»

Οι άγνωστες ιστορίες όσων επέζησαν από τον Τιτανικό: Ο αρωματοπώλης, οι καμαρώτοι, οι οικογένειες

Ταξίδι σε κάψουλα με 1.080 χλμ/ώρα: Το μέλλον των μετακινήσεων (vids+pics)

Πικέρμι: Ληστές χτύπησαν ηλικιωμένους - Τους άρπαξαν μέχρι και τις βέρες

Survivor Spoiler 07/03: Αυτή η ομάδα κερδίζει το σημερινό αγώνισμα

Εξαφάνιση Άρτεμις: Ανατροπή στην υπόθεση - Οι μαρτυρίες που αλλάζουν τα δεδομένα

Αγρίνιο: Βασάνισαν και σκότωσαν αδέσποτη σκυλίτσα - Παρέμβαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ

Survivor: Εξέλιξη «βόμβα» - Αποβάλλεται ο Σάκης από το παιχνίδι;