ΥΓΕΙΑ

Τριγλυκερίδια: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πώς θα τα μειώσετε

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λιπιδίων που υπάρχουν στο αίμα. Όταν τρώμε, ο οργανισμός μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρησιμοποιεί αμέσως σε τριγλυκερίδια, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα.

Τριγλυκερίδια: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πώς θα τα μειώσετε

Κάποιες ορμόνες απελευθερώνουν τα τριγλυκερίδια για να έχει ο οργανισμός ενέργεια μεταξύ των γευμάτων. Όταν όμως κάποιος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες απ΄ όσες καίει, αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η διαταραχή αυτή λέγεται υπερτριγλυκεριδαιμία.

Ένα είδος λιπιδίου του αίματος είναι και η χοληστερόλη. Η διαφορά μεταξύ χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι ότι τα τελευταία τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια, ενώ η χοληστερόλη χρησιμοποιείται στη δομή των κυττάρων και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών.

Φυσιολογικές τιμές

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων παρακολουθούνται μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

- Φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα που είναι κάτω από 150 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dl).

- Οριακά υψηλά είναι τα επίπεδα από 150 έως 199 mg/dl.

- Υψηλά τα επίπεδα από 200 έως 499 mg/dl. Και πάρα πολύ υψηλά τα επίπεδα που υπερβαίνουν τα 500 mg/dl.

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συμβάλλουν στην σκλήρυνση των αρτηριών ή στην πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

bigstock Cleaning Arteries 64206640

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Απώλεια βάρους

Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, χάνοντας τα περιττά κιλά θα ελαττώσετε και τα τριγλυκερίδιά σας.

Μειώστε τη ζάχαρη

Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη και οτιδήποτε την περιέχει, μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου και στην παραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.

Υγιεινά λίπη

Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη (όπως τα κόκκινα κρέατα, τα αλλαντικά κλπ.) με τα πιο υγιεινά μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα).

Αποφεύγετε το αλκοόλ

Τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Ακόμα και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να ευνοήσουν την αύξηση των τριγλυκεριδίων. Περιορίστε την κατανάλωση σε 1-2 ποτήρια κρασί.

Άσκηση

Να γυμνάζεστε 30 λεπτά καθημερινά ή τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Ρύθμιση σακχάρου, πίεσης, χοληστερόλης

Εάν πάσχετε από διαβήτη, υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία και έχετε και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, η καρδιολογική σας υγεία κινδυνεύει πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο

Με ποιους ξηρούς καρπούς θα ρίξετε την «κακή» χοληστερόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ