ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να ζητάμε δεύτερη ιατρική γνώμη

Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας επαναπαύεστε στη γνώμη του πρώτου γιατρού, είναι πιθανό να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Γιατί πρέπει να ζητάμε δεύτερη ιατρική γνώμη

Μελέτη αμερικανών επιστημόνων για τη διερεύνηση των ιατρικών διαγνωστικών σφαλμάτων και τη σημασίας της δεύτερης γνώμης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γνώμη ενός δεύτερου γιατρού συνιστά την ορθή πρακτική.

Οι επιστήμονες της Mayo Clinic αναφέρουν ότι το 88% των ατόμων που επισκέφτηκαν την κλινική για μια δεύτερη ιατρική γνώμη σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τους, επέστρεψαν στο σπίτι τους με διαφορετική και βελτιωμένη διάγνωση, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και κατ’ επέκταση στο προσδόκιμο επιβίωσής τους.

bigstock Discussion About Treatment Res 60686702

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία 286 ασθενών που είχαν παραπεμφθεί στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ σε διάστημα δύο ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αρχική διάγνωση με την τελική προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό συμφωνίας των δύο διαγνώσεων και την ύπαρξη πιθανού διαγνωστικού σφάλματος.

Η έρευνά τους έδειξε ότι μόλις στο 12% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, στο 21% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση άλλαξε ριζικά και στο 66% των περιπτώσεων τροποποιήθηκε ή επαναπροσδιορίστηκε.

«Το γεγονός ότι περισσότεροι από έναν στους πέντε ασθενείς που παραπέμπονται πέφτουν θύματα μιας εντελώς εσφαλμένης διάγνωσης είναι ανησυχητικό όχι μόνο εξαιτίας του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί πριν από την τελική διάγνωση, αλλά και λόγω του αριθμού των ασθενών που πιθανολογούμε ότι δεν παραπέμπονται καθόλου για διάγνωση», δήλωσε ο δρ. James Naessens.

H μελέτη εξετάζει επίσης τις αιτίες που αποτρέπουν τους ασθενείς από το να ζητήσουν μια δεύτερη γνώμη, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εκτός του ασφαλιστικού τους φορέα, η υπέρμετρη σιγουριά του γιατρού που αναλαμβάνει την αρχική διάγνωση, καθώς και η έλλειψη γνώσης του ασθνεούς ότι χρειάζεται μια δεύτερη γνώμη.

«Όλα αυτά μπορεί να εμποδίσουν την αναγνώριση των διαγνωστικών σφαλμάτων και να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στη θεραπεία, επιπλοκές που απαιτούν πιο δαπανηρές θεραπείες, ακόμη και σε βλάβη ή θάνατο του ασθενούς», κατέληξε ο δρ. James Naessens.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Διαβάστε επίσης:

Αμφιβολίες για τη διάγνωση; Πότε πρέπει να ζητάτε δεύτερη γνώμη

Τα ιατρικά λάθη είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ