ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή & εγκεφαλικό: Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες ανάλογα με το ύψος τους

Το ύψος μιας γυναίκας μπορεί να «προβλέψει» τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή της κολπική μαρμαρυγή, τη συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, ή να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Κολπική μαρμαρυγή & εγκεφαλικό: Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες ανάλογα με το ύψος τους

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας (EuroPrevent 2017) στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού αυξάνεται όσο πιο ψηλή είναι μια γυναίκα.

Μια γυναίκα με ύψος 1,67, εκτιμούν οι ερευνητές, έχει τριπλάσιες πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με τις παραπάνω επιπλοκές σε σύγκριση με μια γυναίκα που έχει ύψος 1,57. Η εξήγηση για την παρατήρηση αυτή είναι ότι το ύψος συσχετίζεται αναλογικά με το μέγεθος των θαλάμων της καρδιάς, οι οποίοι καθορίζουν τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς και κατ’ επέκταση την ευπάθεια σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

bigstock 129577559

Εκτός από το ύψος, και το βάρος παίζει ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή και στο εγκεφαλικό, με τις γυναίκες που ζυγίζουν πάνω από 81 κιλά να κινδυνεύουν περισσότερο. Δεδομένου ότι το ύψος αποτελεί μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, οι ερευνητές συνιστούν στις πιο ψηλές γυναίκες να προσπαθούν τουλάχιστον να διατηρούν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες και κάλυπταν διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ανίκα Ρόζενγκρεν, καθηγήτρια παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, «σε γενικές γραμμές θεωρείται προστατευτικό το να είναι κάποιος ψηλός, καθώς κινδυνεύει λιγότερο από έμφραγμα και έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από αυτό». Ωστόσο, συμπληρώνει, «στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής το μεγάλο ύψος φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά τη δομή της καρδιάς».

Τα νέα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν αυτά παλαιότερης σουηδικής μελέτης, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, τα οποία είχαν υποδείξει ότι για κάθε δέκα εκατοστά επιπλέον ύψους ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες.

Δείτε κι αυτό:

Ύψος γυναικών: Τι δείχνει για τη σωματική και ψυχική υγεία τους

Πόσο κινδυνεύουν οι άντρες από καρδιά ανάλογα με το ύψος τους

Πόσο ύψος χάνουμε όσο μεγαλώνουμε;