ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: Οι απρόσμενοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση

Στις ωοθήκες μπορούν να αναπτυχθούν πολλών ειδών όγκοι, καλοήθεις, κακοήθεις ή ενδιάμεσης κακοήθειας.

Καρκίνος ωοθηκών: Οι απρόσμενοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση

Οι κακοήθεις όγκοι είναι πολλών και διαφορετικών τύπων και έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση και συμπεριφορά.

Ο συχνότερος τύπος είναι ο επιθηλιακός καρκίνος, που προέρχεται από μετατροπή (εξαλλαγή) των φυσιολογικών κυττάρων του επιθηλίου που περιβάλλει την ωοθήκη σε καρκινικά. Ο καρκίνος αυτός εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών, στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Για να προβλέψουν την πορεία της νόσου, οι γιατροί συνήθως εστιάζουν στους κλινικούς παράγοντες, όπως το στάδιο του όγκου.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη ωστόσο, η πρόγνωση μετά από διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών επηρεάζεται από μια σειρά μη αναμενόμενων παραγόντων.

bigstock Ovarian Cancer Diagnosis Medi 89108942

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Roswell Park» στο Μπάφαλο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ογκολογίας Κιρστεν Μοϋσις, αξιολόγησαν στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες έρευνες για γυναίκες που όλες είχαν διηθητικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, ο διαβήτης σχετίζεται με 112% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών.

Όμως, οι ασθενείς με μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου των ωοθηκών ωφελούνταν από την υπέρταση.

Συγκεκριμένα, όσες έπασχαν από ενδομητροειδή καρκίνο των ωοθηκών και παράλληλα είχαν και υπέρταση, είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στον συσχετισμό.

«Η μελέτη σε γενικές γραμμές αναδεικνύει την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης του κλινικού προφίλ της γυναίκας με καρκίνο των ωοθηκών ώστε να προβλεφθεί σωστά το αποτέλεσμα της νόσου», σχολιάζει η Αλμπίνα Μινλικεεβα, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Causes and Control.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικολογικοί καρκίνοι: 5 προειδοποιητικά σημάδια που πολλές γυναίκες αγνοούν

Καρκίνος ωοθηκών: Πώς θα μειώσετε κατά 31% τον κίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ