ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις & νυχτερινές εφιδρώσεις: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση κατάθλιψης

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Εξάψεις & νυχτερινές εφιδρώσεις: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση κατάθλιψης

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από μέτριες έως σοβαρές εξάψεις διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μονάς στην Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία για 2.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, χρησιμοποιώντας σχετικά ερωτηματολόγια (Menopause - Specific Quality of Life Questionnaire και Beck Depression Inventory).

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επίσης στοιχεία όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ψυχοτρόπων φαρμάκων και καπνού.

bigstock Mature Woman Experiencing Hot 120051461

Όπως προέκυψε από την έρευνα, 267 από τις 2.020 γυναίκες ανέφεραν μέτριες ή σοβαρές εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ και η οικογενειακή κατάσταση, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις ήταν πιο πιθανό να έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με γυναίκες που ανέφεραν ελαφριές ή καθόλου εξάψεις.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Susan Kornstein, τα αποτελέσματα ρίχνουν περισσότερο φως στα θεραπευτικά σχήματα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οιστρογόνα, που μπορούν να βελτιώσουν τις εξάψεις και τη διάθεση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εξάψεις, τα συμπτώματα κατάθλιψης και η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν συχνά στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Women Health.

Διαβάστε επίσης:

Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Κλιμακτήριος: Πώς θα μειώσετε τις εξάψεις