ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Ο εμβολιασμός η καλύτερη ασπίδα - Το σήριαλ με το εμβόλιο της GSK

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας σήμερα 24 Απριλίου, και η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας - ειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή, είναι ο εμβολιασμός.

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Ο εμβολιασμός η καλύτερη ασπίδα - Το σήριαλ με το εμβόλιο της GSK

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας, όπως αναφέρει η φαρμακευτική GSK, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, και προσθέτει:

«Στα πρώτα 30 χρόνια ζωής ένα άτομο βιώνει περίπου 10 περιστατικά φορείας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών, ενώ το εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, κυκλοφορεί στην χώρα μας από το 2014».

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι ένα νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας μαθητή στην Χίο, σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου, το οποίο προστέθηκε στα 8 περιστατικά μηνιγγίτιδας που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας από την αρχή του χρόνου.

Το σήριαλ με το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β

Σημειωτέον, το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και δεν πρόκειται να ενταχθεί, καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά στην χώρα μας είναι πολύ λίγα (και το πρόβλημα το δημοσιονομικό πολύ μεγάλο για να αντέξει η χώρα μας την αποζημίωση).

Να θυμίσουμε ότι εδώ και μήνες, πολλοί βουλευτές, αλλά και Ευρωβουλευτές, έχουν αναφερεθεί στην ανάγκη να μπορέσει να υπάρξει αποζημίωση του εμβολίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, με γραπτή του Ερώτηση, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τα κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα της κρίσης, μία πρόταση, σίγουρα ενδιαφέρουσα.

Στις 14 Απριλίου, ένα νέο άρθρο από ανεξάρτητους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β και το διαθέσιμο εμβόλιο, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των παιδιάτρων στην ενημέρωση των γονέων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνέχεια της σύστασης της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας για την μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία κατέταξε το εν λόγω εμβόλιο στην κατηγορία Β των συστάσεων της, μέσω της οποίας προτρέπει τους παιδιάτρους να συζητούν και να ενημερώνουν τους γονείς που τους επισκέπτονται, σχετικά με τις επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας τύπου Β και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου για την πρόληψή της.

Ας δούμε στην συνέχεια κάποια χρηστικά στοιχεία, αναφορικά με τη Μηνιγγίτιδα με το βλέμμα της GSK:

Βασικά Στοιχεία για την Μηνιγγίτιδα

1. Η Νόσος

- H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Είναι η κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας (λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και σηψαιμίας (λοίμωξη του αίματος). Είναι ύπουλη, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή ισόβια αναπηρία. Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος.

2. Τα συμπτώματα

Τα αρχικά συμτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.

- Αυχενική Δυσκαμψία, Υψηλός Πυρετός, Αιμορραγικό εξάνθημα, Σύγχυση, Πονοκέφαλος, Έμετος, Φωτοφοβία.

3. Ευπαθείς Ομάδες - Ποιοι κινδυνεύουν

Όλοι μπορούν να προσβληθούν από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος της ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

4. Πώς μεταδίδεται

- Με σταγονίδια και σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:
- Φιλί, Βήχας, Φτάρνισμα
- Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου. Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) ενώ εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.

Κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Είναι ο εμβολιασμός αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης;

Ναι. Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία. Σε ετήσια βάση, τα εμβόλια αποτρέπουν, παγκοσμίως, περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους, ενώ χαρίζουν σχεδόν 386 εκατομμύρια έτη ζωής. Ο εμβολιασμός συμβάλλει στην πρόληψη των νόσων και στη διατήρηση της υγείας του γενικού πληθυσμού.

2. Είναι σημαντικός ο παιδικός εμβολιασμός;

Ναι. Πριν εφαρμοστούν τα συνιστώμενα εμβόλια στα παιδιά, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν παγκοσμίως την κύρια αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία. Ακόμα και πρόσφατα π.χ. το 2008, 1,5 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Στα παιδιά τα εμβόλια γίνονται από τη βρεφική ηλικία, για να τους παρέχεται όσο πιο νωρίς η μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και τη διαφύλαξη της ζωής.

3. Είναι ο εμβολιασμός η καλύτερη προστασία από τη μηνιγγίτιδα;

Ναι , αφού ο εμβολιασμός βοηθά τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο.