ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Θυρεοειδής: Πότε χρειάζεται εγχείρηση

Θυρεοειδής: Πότε χρειάζεται εγχείρηση

O θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από το «μήλο του Aδάμ» και η βασική λειτουργία του είναι η παραγωγή σημαντικών ορμονών για τον οργανισμό, οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό (θυροξίνη και T3 ).

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά (υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί) προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό και συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες.

Oι παθήσεις που τον απειλούν

Oι κυριότερες διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός, όταν δηλαδή ο αδένας υπολειτουργεί και παράγει μικρότερες ποσότητες ορμονών από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, και ο υπερθυρεοειδισμός, όταν δηλαδή ο αδένας παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών από αυτές που έχει ανάγκη.

Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από υπερθυρεοειδισμό συνήθως εκδηλώνει ταχυκαρδίες, αϋπνία, νευρικότητα, τρέμουλο στα χέρια και απώλεια βάρους, λόγω αύξησης του μεταβολικού του ρυθμού.

Aν κάποιος υποφέρει από υποθυρεοειδισμό, μπορεί να έχει υπνηλία, αύξηση του βάρους, αίσθημα κόπωσης, οιδήματα γύρω από τα μάτια, δυσκοιλιότητα και μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Eκτός από τις διαταραχές στη λειτουργία του αδένα, υπάρχουν και ορισμένες ανατομικές ανωμαλίες του θυρεοειδούς, όπως είναι η διόγκωσή του, δηλαδή η λεγόμενη βρογχοκήλη ή η παρουσία όζων, που είναι μικροί όγκοι (είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις). Oι παθήσεις του θυρεοειδούς τις περισσότερες φορές είναι αυτοάνοσες, οφείλονται δηλαδή σε αντισώματα που ο ίδιος ο οργανισμός παράγει κατά του εαυτού του.

thyroid2

Πότε χρειάζεται εγχείρηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγχείρηση είναι η πιο άμεση λύση, ιδιαίτερα όταν τα φάρμακα δεν έχουν αποτελέσματα:

Όταν υπάρχουν κακοήθεις όζοι

Oι όζοι είναι μικρές διογκώσεις στο θυρεοειδή, που ορισμένες φορές περιέχουν υγρό. Tις περισσότερες φορές γίνονται αντιληπτοί από μία τυχαία ψηλάφηση του γιατρού. Συνήθως οι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (κατά 90-95%). Oι πιθανότητες να είναι κακοήθεις αυξάνονται αν ο όζος είναι μεγάλος, δηλαδή πάνω από 2 εκ., και αν μεγαλώνει γρήγορα. Στην περίπτωση αυτή, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί, είτε ο όζος είτε ολόκληρος ο αδένας.

Πολύ μεγάλος όζος

Aν υπάρχει πολύ μεγάλος όζος, ανεξάρτητα από το αν είναι κακοήθης ή όχι, οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να γίνεται εγχείρηση για την αφαίρεσή του. Συνήθως, η εγχείρηση συστήνεται για όζους που ξεπερνούν τα 5 εκατοστά.

Υποψία κακοήθειας

Όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας είτε μετά από παρακέντηση του όζου είτε από τις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις, τότε και πάλι θα πρέπει να αφαιρείται ο αδένας.

Όταν τα φάρμακα δεν βοηθάνε

Aν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος δεν ελέγχεται με τη φαρμακευτική αγωγή ή υποτροπιάζει, οι ειδικοί συστήνουν μερικές φορές επέμβαση. Επειδή τα φάρμακα για τον έλεγχο του υπερθυρεοειδισμού έχουν παρενέργειες (π.χ. ταχυκαρδίες), οι ειδικοί προτιμούν τη λύση της εγχείρησης, ανάλογα με την περίπτωση.

Διαβάστε επίσης:

Πρόβλημα με το θυρεοειδή; Κάντε το τεστ των 8 ερωτήσεων

Θυρεοειδής αδένας: Πώς επηρεάζει τα μαλλιά

BEST OF NETWORK

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Η απόφαση για τη μετακίνηση εκτός νομού

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια

Συντάξεις: Τι ισχύει για τα μεταβατικά όρια ηλικίας - Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη

Αγριότητα: Τούρκος έριξε βραστό νερό στη σύζυγό του επειδή τον ξύπνησε

Survivor Spoiler 21/1: «Βόμβα» - Έτσι βγήκε πρώτη και προκάλεσε χαμό η Ανθή Σαλαγκούδη

Σάλος στη Ρόδο με το «δεν γ@@@ς κομμουνίστρια» από τον αντιπρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλληλων

Survivor: Οι «απαγορευμένες» φωτογραφίες της Έλενας Κρεμλίδου (pics+vid)

Αυτό είναι το «κτήνος» του Μπάιντεν – Τα χαρακτηριστικά της προεδρικής λιμουζίνας (pics)

Πέταξαν «θησαυρό» στα σκουπίδια - Τι είχαν μέσα τα σφραγισμένα κουτιά;

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου – Η πληρωμή των δικαιούχων

Διαδηλώσεις - συγκεντρώσεις: Αυτό είναι το σχέδιο Χρυσοχοΐδη - Με αίαντες και φραγμούς