ΥΓΕΙΑ

Συχνές ημικρανίες: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Η ημικρανία με αύρα, μια συνηθισμένη μορφή ημικρανίας, μπορεί να αποτελεί σήμα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε άντρες και γυναίκες.

Συχνές ημικρανίες: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Η αύρα είναι μια μορφή οπτικού προδρόμου της ημικρανίας και μπορεί να ξεκινήσει έως και 30 λεπτά πριν εμφανιστεί ο χαρακτηριστικός πονοκέφαλος.

Οι άνθρωποι που βλέπουν «αύρα» μπορεί κατά την κρίση να έχουν τυφλά σημεία στην όρασή τους, αστραπές ή φως, ασαφή περιθώρια στο οπτικό τους πεδίο ακόμη και παραισθήσεις.

HEADACHE 2

Οι ασθενείς με αυτού του είδους την ημικρανία είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αυξημένα λιπίδια, χοληστερόλη και μεταβολικό σύνδρομο όπως τονίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας γιατρό Bendik Winsvold, ο αυξημένος κίνδυνος αφορά περισσότερο ανθρώπους ηλικίας 20-45 ετών με μια ελαφριά «προτίμηση» στις γυναίκες.

Η ημικρανία με αύρα συχνά εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους, που είναι κατά τ' άλλα υγιείς, σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κλασική κατηγορία κινδύνου για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν συχνά μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει πέντε παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο (μεγάλη περίμετρο μέσης, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, υπέρταση και ινσουλινοαντίσταση). Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποια κοινή γενετική προδιάθεση για τις ημικρανίες και το μεταβολικό σύνδρομο που είναι σημαντικό να διερευνηθεί από τους επιστήμονες.

Γυναίκες κάτω των 45 ετών που δεν υποφέρουν από αυτή τη μορφή ημικρανίας έχουν 6 τοις χιλίοις πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Γυναίκες που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, αλλά πάσχουν από ημικρανία με αύρα, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες με αυτή τη μορφή ημικρανίας που παίρνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να είναι περισσότερο τυπικές στις προληπτικές τους εξετάσεις, καθώς τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Η ημικρανία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών – Τι πρέπει να τρώτε

Ημικρανία: Ποια ερεθίσματα τις προκαλούν και ποια προστατεύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ