ΥΓΕΙΑ

Ηλιακό έγκαυμα: Προσοχή στους 5 παράγοντες που μπορεί να το επιδεινώσουν

Η συχνή εφαρμογή αντηλιακού είναι το κλειδί για να αποφύγετε τον κίνδυνο ενός σοβαρού εγκαύματος.

Ηλιακό έγκαυμα: Προσοχή στους 5 παράγοντες που μπορεί να το επιδεινώσουν

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να χειροτερέψει ανησυχητικά αν κάνετε κάποιες άστοχες κινήσεις, όπως οι εξής:

portokalia

Επαφή με εσπεριδοειδή

Εάν το δέρμα σας έρθει σε επαφή με χυμό εσπεριδοειδών ενώ είστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι πιθανό να υποστείτε φυτοφωτοδερματίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με επώδυνο εξάνθημα, ερεθισμό και φουσκάλες. Η φυτοφωτοδερματίτιδα είναι μια δερματική αντίδραση, αποτέλεσμα του συνδυασμού κιτρικού οξέος και ηλιακού φωτός. Το φαινόμενο αποκαλείται συχνά και «Δερματίτιδα της Μαργαρίτας» (Margarita Dermatitis) ή Νόσος Λάιμ (Lime Disease, από το λάιμ = μοσχολέμονο, δεν πρέπει να συγχέεται με τη νόσο Lyme = βορρελίωση, προέκυψε ωστόσο από τις δύο ομόηχες λέξεις).

Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να προκύψει και από αντίδραση του ηλιακού φωτός με άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το σύκο, το σέλινο και ο μαϊντανός. Ορισμένα φυτά διαθέτουν σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουμαρίνες, οι οποίες αντιδρούν με την ακτινοβολία UVA του ήλιου. Όταν η αντίδραση συμβαίνει επάνω στο δέρμα, μπορεί να ακολουθήσει τοπικός αποχρωματισμός, συνήθως δύο ημέρες μετά. Μερικές φορές η αντίδραση είναι τόσο έντονη που προκαλείται έγκαυμα και σχηματίζονται φλύκταινες. Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, όμως τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, έκζεμα κ.α. είναι πιο επιρρεπή.

parfume

Η χρήση αρωμάτων

Κάποια αρώματα ή κολόνιες είναι πιθανό να περιέχουν συστατικά που να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε εγκαύματα. Τέτοια είναι όσα περιέχουν έλαια περγαμόντου που μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες ως αντίδραση της έκθεσης στον ήλιο. Άλλα έλαια που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο είναι του δεντρολίβανου και της λεβάντας. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφεύγετε την εφαρμογή αρωμάτων πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

pills

Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα περιέχουν φωτοευαισθητοποιητές, μόρια που απορροφούν τις ακτίνες UV του ήλιου. Αυτό συνεπάγεται ότι το δέρμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο και θα πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις ότι βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Τέτοια είναι κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής, αντιισταμινικά και αντιβιοτικά.

water

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η φλεγμονή και ο ερεθισμός λόγω εκτεταμένου εγκαύματος, μπορεί να διαρρήξει την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη ή φλεγμονή, απελευθερώνει σήματα που σχετίζονται με τον πόνο και την φαγούρα, επιδεινώνοντας το έγκαυμα. Είναι απαραίτητο να ενυδατώνετε καλά το δέρμα σας για να αντισταθμίζετε τις απώλειες των υγρών.

ntous

Ζεστά ντους

Όταν υπάρχει ηλιακό έγκαυμα, η επιδερμίδα ξεφλουδίζει κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε σωματικό πόνο, το ζεστό νερό στο ντους αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά έλαια, με αποτέλεσμα να στεγνώνει και να γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία φυσαλίδων και, ενδεχομένως, να παρατείνει τη διαδικασία επούλωσης. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όσο πιο κρύο νερό αντέχει η επιδερμίδα σας. Εκτός από την ανακούφιση που θα νιώστε, θα επουλωθεί ταχύτερα και το έγκαυμά σας.

Διαβάστε επίσης:

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου;

Έκθεση στον ήλιο: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο

Οι τροφές που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία