ΥΓΕΙΑ

Τρόφιμα: Πόση ώρα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου

Μόλις τελειώσατε τις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ και βάζετε τα ψώνια στο αυτοκίνητο για να τα μεταφέρετε.

Τρόφιμα: Πόση ώρα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου

Αν είναι χειμώνας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ό,τι πρέπει για τη συντήρηση των τροφίμων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως είναι άκρως επικίνδυνες, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Αναλογιστείτε το εξής απλό: θα αποθηκεύατε λαχανικά, φρούτα, κρέας ή γαλακτοκομικά σε ένα μεταλλικό κουτί κάτω από τον ήλιο; Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν βάζουμε τις τσάντες του σούπερ μάρκετ μέσα στο αυτοκίνητο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου μπορεί να ανέβει ακόμη και 20 βαθμούς Κελσίου όταν βρίσκεται κάτω από τον ήλιο.

Είναι λοιπόν ο πλέον ακατάλληλος χώρος για προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο ή τα γαλακτοκομικά.

Μόλις ανοίξετε τα παράθυρα ή το air condition η θερμοκρασία θα πέσει, το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα συνεχίσει όμως να είναι αρκετά ζεστό, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφών.

Τι πρέπει να προσέξετε:

clock

Χρόνος μεταφοράς

Είναι σημαντικό να οργανώνετε το χρόνο και τις άλλες δουλειές σας όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ. Η θερμότητα ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, γι’ αυτό πρέπει να ελαχιστοποιείτε τον χρόνο ανάμεσα στα ψώνια και τη μεταφορά στο σπίτι.

Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να αποφύγετε να σταματήσετε στην τράπεζα ή να πάτε μια βόλτα στα μαγαζιά, ενώ έχετε τα τρόφιμα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Κάντε τις υπόλοιπες δουλειές και αφήστε το σούπερ μάρκετ για το τέλος.

storage

Προσεκτική συσκευασία

Όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ ξεκινήστε από τα τυποποιημένα προϊόντα (απορρυπαντικά, κονσερβοποιημένα προϊόντα κλπ.) και αφήστε τα τρόφιμα και γενικά τα προϊόντα ψυγείου τελευταία. Προσέξτε να είναι καλά συσκευασμένα, ενώ αν πρέπει να διανύσετε μεγάλη απόσταση, μια καλή λύση είναι οι ισοθερμικές τσάντες που προστατεύουν τα ευπαθή προϊόντα, διατηρώντας τη φρεσκάδα ή τη θερμότητα τροφίμων και συσκευασμένων ποτών.

location

Τοποθέτηση

Όταν φτάσετε στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε τις τσάντες στην καμπίνα των επιβατών και όχι στο πορτ μπαγκάζ. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε το air condition είναι πιο δροσερό σημείο. Μόλις φτάστε στο σπίτι τοποθετήστε αμέσως τα προϊόντα στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.

Διαβάστε επίσης:

Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: Τα συχνά λάθη & και οι κίνδυνοι για την υγεία

Έξυπνοι τρόποι να διατηρήσετε τα τρόφιμα για περισσότερο καιρό