ΥΓΕΙΑ

Υγιεινές τροφές που καταστρέφουν τα παιδικά δόντια

Οι γονείς που ανησυχούν για την οδοντική υγεία των παιδιών τους, είναι προτιμότερο να τους επιτρέπουν να καταναλώνουν τσιπς αντί για σταφίδες, υποστηρίζουν Βρετανοί οδοντίατροι!

Υγιεινές τροφές που καταστρέφουν τα παιδικά δόντια

Πολλοί γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τους δίνουν για σνακ ή στο σχολεία φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Η κολλώδης υφή της σταφίδας ή άλλων αποξηραμένων φρούτων όμως, έχει ως αποτέλεσμα την προσκόλληση των σακχάρων στα δόντια.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών του Λονδίνου που αποκάλυψε μεγάλο αριθμό παιδιών κάτω των πέντε ετών που είχαν χαλασμένα δόντια τα οποία έπρεπε να αφαιρεθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ben Atkins από τη Βρετανική Ένωση Οδοντιάτρων στους Times, παρότι τα τσιπς συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, τα απλά τσιπς είναι «μια χαρά».

verikokka paidi

Η Nicole Sturzenbaum από μια ιδιωτική οδοντιατρική κλινική για τα παιδιά, στο δυτικό Λονδίνο, τονίζει ότι τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα «εφιάλτη».

Τα συγκεκριμένα σνακ συμβάλλουν σημαντικά στο πρόβλημα των παιδιών, οι γονείς των οποίων θέλουν να τα εξοικειώσουν με την υγιεινή διατροφή.

Οι εξαγωγές δοντιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αυξήθηκαν κατά 24% σε μόλις δέκα χρόνια, πρόσθεσε.

Μόνο πέρσι, 47 βρέφη κάτω από την ηλικία του ενός έτους υποβλήθηκαν σε αφαίρεση νεογιλών δοντιών.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 1/3 των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, τρώνε καθημερινά ανθυγιεινές τροφές, όπως έδειξε σχετική έρευνα.

Συχνά όμως τα φρούτα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και από κάποιες σοκολάτες.

Για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει 23 γραμμάρια ζάχαρης και μια μικρή μπανάνα 17 γραμμάρια, ποσότητα μεγαλύτερη από μία γκοφρέτα με σοκολάτα που έχει περίπου 11 γραμμάρια.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ακόμη χειρότερα λόγω της τάσης τους να κολλάνε στα δόντια. Υπολογίζεται ότι 100 γραμμάρια αποξηραμένων βερίκοκων περιέχουν 53 γραμμάρια ζάχαρης.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφική συνήθεια που προστατεύει τα δόντια των παιδιών

Υγιεινές τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη: Δείτε ποιες είναι

Δείτε τι προκαλεί η ζάχαρη στα παιδικά δόντια - Σοκαριστικές εικόνες