ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Προστατευτικός ο θηλασμός για την καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας

Προστατευτικός ο θηλασμός για την καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας

Ο θηλασμός δεν είναι ωφέλιμος μόνο για το μωρό, αλλά επίσης μπορεί να έχει οφέλη για την ίδια τη μητέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Όσο περισσότερο χρόνο έχει θηλάσει μια μητέρα, τόσο μικρότερος φαίνεται να είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στη διάρκεια της ζωής της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα από τον θηλασμό, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) μετά την εγκυμοσύνη.

bigstock Mother breastfeeding her baby 88381607

Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη του θηλασμού επεκτείνονται επίσης σε βάθος χρόνου, καθώς οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους διατρέχουν περίπου 10% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού στα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Πεκίνου, καθώς και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τη Σέιν Πίτερς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 290.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 51 έτη.

Σχεδόν όλες ήταν μητέρες και καμία δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, ενώ στο διάστημα μίας οκταετίας καταγράφηκαν 16.671 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων, καθώς και 23.983 περιστατικά εγκεφαλικών.

Σε σχέση με τις μητέρες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, όσες είχαν θηλάσει είχαν κατά μέσο όρο 9% λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια και 8% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Όσες μητέρες είχαν θηλάσει τα μωρά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 17% για εγκεφαλικό. Κάθε πρόσθετο εξάμηνο θηλασμού συσχετιζόταν με 4% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος και 3% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αν και δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς τρόπο ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χάρη σε αυτόν αποκαθίσταται ταχύτερα και καλύτερα ο μεταβολισμός της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη της. Η εγκυμοσύνη μεταβάλλει δραματικά τον γυναικείο μεταβολισμό, καθώς χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για τις ενεργειακές ανάγκες του εμβρύου της. Ο θηλασμός πιθανώς βοηθά στο να απομακρυνθεί πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα αυτό το πρόσθετο λίπος, όταν πια δεν χρειάζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά (δηλαδή όχι σε συνδυασμό με το βρεφικό γάλα) τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννα.

Διαβάστε επίσης:

Η διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού

Ακόμη ένα όφελος του θηλασμού: Πόσο μειώνει τον πόνο της καισαρικής

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1