ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Συμβουλές για ασφαλές πικνίκ

Συμβουλές για ασφαλές πικνίκ

Ο καιρός μάς έκανε πια το χατίρι να φτιάξει κι έτσι μπορούμε να επωφεληθούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια για να κάνουμε μια εξόρμηση στην εξοχή!

Και επειδή ο καθαρός αέρας πάντα ανοίγει την όρεξη, ένα πικνίκ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας εκδρομής. Πώς θα εξασφαλίσετε όμως ότι το φαγητό που ετοιμάσατε δεν θα χαλάσει ή ότι δεν θα δεχτείτε επιδρομή από έντομα;

Δείτε τις συμβουλές των ειδικών για ασφαλές πικνίκ.

1. Ξεχάστε το καλάθι του πικνίκ

Πικνίκ χωρίς καλάθι πικνίκ; Κι όμως, η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων συνιστά να μην τοποθετούμε τα τρόφιμα σε τέτοια καλάθια, καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σωστής συντήρησης των τροφίμων. Μέσα σε μία μόλις ώρα ευαίσθητες τροφές όπως τυριά και σάλτσες μπορεί να αρχίσουν να χαλάνε και να αναπτύσσονται σε αυτές βακτήρια. Προτιμήστε λοιπόν να τοποθετήσετε τα τρόφιμα και τα ποτά σας σε ένα φορητό ψυγείο ή σε μια ισοθερμική τσάντα.

2. Πώς θα αποφύγετε τις σφήκες

Δύσκολα θα αποφύγετε τους φτερωτούς ή πολύποδους «επισκέπτες» αν απολαμβάνετε το πικνίκ σας επάνω στο γρασίδι, μπορείτε όμως να προσπαθήσετε! Πάρτε μαζί σας ένα βάζο με νερό και ζάχαρη, καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και κάντε στη μέση μια τρύπα για να δημιουργήσετε μια παγίδα για τις σφήκες –και ιδανικά και για άλλα έντομα.

3. Μην ξεχάσετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής

Οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις συμβαίνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι –και όχι τυχαία. Φροντίστε να πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που θα πάρετε μαζί σας, αποφύγετε την άμεση επαφή των πιάτων και των ποτηριών με το γρασίδι ή το χώμα (μπορεί το ψάθινο καλάθι να μην επιτρέπεται, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε το κλασικό καρό τραπεζομάντιλο) και σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό χρησιμοποιήστε υγρό απολύμανσης ή αντιμικροβιακά μαντιλάκια για τον καθαρισμό των χεριών πριν το φαγητό.

Πηγή: The Guardian

Δείτε κι αυτό:

Πλύσιμο χεριών με κρύο ή με ζεστό νερό; Τι είναι αποτελεσματικότερο ενάντια στα μικρόβια

Ποια είναι τα 4 πιο βρόμικα μέρη στην κουζίνα

Γιατί πρέπει πάντα να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι