Πόσο διαρκούν τα φρέσκα αυγά μετά την ημ/νία λήξης;
Τα αυγά είναι μία από τις πιο βασικές τροφές σε κάθε σπιτικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το χρονικό διάστημα που μπορούν να πωλούνται και να καταναλώνονται τα αυγά. Η κατανόηση αυτών των κανόνων είναι σημαντική τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ποιότητα των τροφίμων.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πόσο διαρκούν τα αυγά στην ΕΕ, τι σημαίνει στην πραγματικότητα η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και πόσο διαρκούν μετά το πέρας αυτών των ημ/νιών.
Πόσο διαρκούν τα αυγά στην ΕΕ;
Στην ΕΕ, τα αυγά πρέπει να φέρουν ημερομηνία λήξης, η οποία από τον νόμο μπορεί να είναι το αργότερο 28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, απαγορεύεται να πωλούνται αυγά στα καταστήματα.
- Η περίοδος των 28 ημερών διασφαλίζει ότι τα αυγά καταναλώνονται σε άριστη ποιότητα.
- Μετά την ημερομηνία λήξης, τα αυγά μπορεί να εξακολουθούν να είναι βρώσιμα εάν μαγειρευτούν καλά, αλλά ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης (ειδικά σαλμονέλας) αυξάνεται.
Μπορούν τα αυγά να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημ/νία λήξης;
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων, τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν έως και 7 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης, εάν μαγειρευτούν καλά.
- Η θερμική επεξεργασία, όπως το βράσιμο σε δυνατή φωτιά, το ψήσιμο στο φούρνο ή το τηγάνισμα μέχρι να στερεοποιηθεί ο κρόκος και το ασπράδι, σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας.
- Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει αξιολογήσει την ασφάλεια των αυγών και τονίζει ότι ενώ τα αυγά θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται εντός της περιόδου των 28 ημερών, η κατανάλωση πέραν αυτής είναι εφικτή εφόσον ακολουθούνται αυστηρές πρακτικές μαγειρέματος και ψύξης. Ωστόσο, η EFSA συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης σε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα παρασκευάσματα (π.χ., μελάτα αυγά, μους ή μαγιονέζες), καθώς ο κίνδυνος σαλμονέλας αυξάνεται καθώς τα αυγά παλαιώνουν.
- Για τα νοικοκυριά, αυτό σημαίνει ότι τα αυγά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για έως και 35 ημέρες μετά την ωοτοκία, αλλά μόνο εάν φυλάσσονται σωστά στο ψυγείο και μαγειρεύονται καλά.
Εν ολίγοις, η νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα δίνει προτεραιότητα στην αυστηρή επισήμανση και την ασφάλεια των καταναλωτών. Ενώ το όριο των 28 ημερών εξασφαλίζει μέγιστη φρεσκάδα και χαμηλό βακτηριακό κίνδυνο, η EFSA αναγνωρίζει ότι τα αυγά λίγες ημέρες μετά από αυτό το σημείο μπορούν ακόμα να καταναλωθούν με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταναλώνονται ποτέ ωμά και μαγειρεύονται πάντα σε υψηλή θερμοκρασία.

Πώς πρέπει να αποθηκεύονται τα αυγά;
Οι κανονισμοί της ΕΕ επιτρέπουν την έκθεση των αυγών στα καταστήματα σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, μόλις αγοραστούν, τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο στο σπίτι, για να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη βακτηρίων.
- Η σταθερή θερμοκρασία είναι το κλειδί: η επανειλημμένη μετακίνηση των αυγών μεταξύ ζεστού και κρύου περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Στο ψυγείο, τα αυγά μπορούν να παραμείνουν φρέσκα μέχρι την ημερομηνία λήξης, και μερικές φορές μερικές ημέρες περισσότερο, εάν μαγειρευτούν καλά.
Τι γίνεται με τα βραστά αυγά;
- Τα βραστά αυγά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα ωμά αυγά, επειδή το βράσιμο αφαιρεί την προστατευτική επικάλυψη στο κέλυφος.
- Στην ΕΕ, εφόσον διατηρούνται εντός ψυγείου, πρέπει να καταναλωθούν εντός μίας εβδομάδας από τον βρασμό τους.
- Δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Σημάδια ότι ένα αυγό δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση
Ακόμα και εντός των κανόνων της ΕΕ για την ημερομηνία λήξης, είναι συνετό να ελέγχετε τα αυγά πριν από τη χρήση:
- Οσμή: Μια έντονη οσμή που μοιάζει με θείο είναι ένα σαφές σημάδι αλλοίωσης.
- Τεστ επίπλευσης: Εάν ένα αυγό επιπλέει στο νερό, έχει χάσει πάρα πολλή υγρασία και πρέπει να απορριφθεί.
- Εμφάνιση: Ρωγμές, γλοιώδης υφή ή ασυνήθιστος αποχρωματισμός είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Συχνές Ερωτήσεις
Διαρκούν περισσότερο τα αυγά εάν ψυχθούν πριν από την ημερομηνία λήξης;
Ναι. Η αποθήκευση των αυγών στο ψυγείο από τη στιγμή της αγοράς βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας και μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πριν από την ημερομηνία λήξης.
Μπορείτε να φάτε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης;
Ναι, αλλά μόνο εάν μαγειρευτούν καλά (για παράδειγμα, σε αρτοσκευάσματα). Τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης.
Υπάρχουν εξαιρέσεις για βιολογικά αυγά ή αυγά ελευθέρας βοσκής;
Όχι. Όλα τα αυγά που πωλούνται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως τύπου, πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης 28 ημέρες μετά την ωοτοκία.
Συμπέρασμα
Στην ΕΕ, τα αυγά έχουν ημερομηνία λήξης 28 ημέρες μετά την ωοτοκία, γεγονός που αντικατοπτρίζει αυστηρούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την μεγιστοποίηση τόσο της ασφάλειας όσο και της ποιότητας. Ενώ η ψύξη στο σπίτι βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας, τα αυγά θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται πριν από αυτήν την ημερομηνία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο εάν είναι καλά μαγειρεμένα.