ΥΓΕΙΑ

Εσπεριδοειδή ενάντια στην άνοια συνιστούν οι επιστήμονες!

Καταναλώνοντας καθημερινά πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, μιας σοβαρής και ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης που προσβάλλει 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Εσπεριδοειδή ενάντια στην άνοια συνιστούν οι επιστήμονες!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου στην Ιαπωνία έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν με συμμετοχή περισσότερων από 13.000 ανθρώπων.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, υποδεικνύουν ότι τα εσπεριδοειδή, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, είναι δυνατό να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

bigstock 153733505

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φυτών μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που οδηγούν στην άνοια και στο Αλτσχάιμερ. Αυτή η ευεργετική επίδραση των εσπεριδοειδών εκτιμάται ότι απορρέει από τη νομπιλετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στο κιτρικό οξύ και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει ή ακόμη και αντιστρέφει την αποδυνάμωση της μνήμης στο πλαίσιο δοκιμών σε πειραματόζωα.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε σε ευρεία κλίμακα την επίδραση των εσπεριδοειδών στην υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια πάνω από 13.000 μεσήλικες ή ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά εσπεριδοειδή ήταν 23% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν με συχνότητα μικρότερη από δύο φορές την εβδομάδα.

«Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα εσπεριδοειδή έχουν πιθανώς προστατευτική δράση ενάντια στη γνωστική εξασθένηση. Καμία μελέτη όμως δεν είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και των δεικτών άνοιας. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Δείτε κι αυτό:

Πρόληψη άνοιας: Οι 6 συμβουλές του γιατρού

Τελικά ποιο είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ;

Άνοια: Τα ήπια και τα σοβαρά συμπτώματα