ΥΓΕΙΑ

Γυναικεία γονιμότητα: Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Η ηλικία και τα γονίδια είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες γονιμότητας.

Γυναικεία γονιμότητα: Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα, καθώς ανάλογα με το περιεχόμενό της μπορεί να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την υγεία των ωαρίων και να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες γονιμοποίησής τους.

Παρότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές γονιμότητας, οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, είναι αναγκαίο να ακολουθούν μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Δείτε ποιες τροφές είναι φιλικές προς τη σύλληψη και ποιες πρέπει να αποφεύγετε:

fertilityfood dairy 1000

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά κάθε μέρα, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβληματική ωοθηκική λειτουργία. Αντίθετα, οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν ωορρηξία. Το γάλα είναι επίσης εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών.

fertilityfoods wholegrains 1000

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι «δίκοπο μαχαίρι» για τη γονιμότητα. Τα μπισκότα με ζάχαρη, τα κέικ, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αναψυκτικά δυσχεραίνουν την ωορρηξία. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους επεξεργαστεί, βελτιώνουν τη γονιμότητα. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο είχαν 92% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβληματική ωορρηξία σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν τροφές με μικρό γλυκαιμικό φορτίο. Καλοί σύνθετοι υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε όπου μπορείτε κανέλα, η οποία εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

fertilityfoods beans 1000

Όσπρια

Μειώστε το κρέας και βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φασόλια και φακές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες ενισχύουν τη γονιμότητα και έχουν λιγότερες θερμίδες, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Εάν τρώτε κρέας, προσπαθήστε να είναι βιολογικής εκτροφής που περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Να θυμάστε ότι τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική ωορρηξία.

fertilityfoods pistachios 1000 0

Ξηροί καρποί

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, εξέτασαν το ρόλο που παίζει το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο στη γυναικεία γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων. Εξαιρετικά καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα πεκάν, τα κάσιους και τα μακαντέμια. Σημαντικές ποσότητες, όμως, υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς και στα δημητριακά, κυρίως τα ολικής άλεσης.
Τα καρύδια και οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα στοιχείο απαραίτητο όχι μόνο για την παραγωγή σπερματοζωαρίων αλλά και για φυσιολογική ωορρηξία.

fertilityfoods salmon 1000

Άγριος σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την ενίσχυση της γονιμότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν τη ρύθμιση αναπαραγωγικών ορμονών, αυξάνουν τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα και ελαχιστοποιούν το άγχος. Είναι επίσης πλούσιος σε σελήνιο, το ιχνοστοιχείο που προστατεύει τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη θραύσης των χρωμοσωμάτων, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε μια μερίδα λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, στη διατροφή σας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να τρώτε σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα και γαύρο για να ενισχύσετε τη γονιμότητα.

fertilityfoods transfats 1000

Αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά

Πείτε όχι στα επεξεργασμένα γλυκά, όπως τα ντόνατς, τα έτοιμα κέικ και τα μπισκότα, στην κρέμα γάλακτος και στις τροφές που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονής στο οργανισμό που συνδέεται με την ενδομητρίωση και τη στειρότητα. Σχετική μελέτη έδειξε ότι κάθε αύξηση 2% της κατανάλωσης τρανς λιπαρών που αντικαθιστά τους σύνθετους υδατάνθρακες και τα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. αβοκάντο) σχετίστηκε με 73% αύξηση του κινδύνου προβληματικής ωορρηξίας.

Διαβάστε επίσης:

Το smoothie της γονιμότητας που συνιστούν οι επιστήμονες!

Η διατροφή της γονιμότητας – Τι πρέπει να τρώνε οι άντρες και τι να αποφεύγουν