ΥΓΕΙΑ

Σάκχαρο νηστείας: Τι είναι και πώς βοηθά στην πρόγνωση του διαβήτη

Η μέτρηση του πρωινού σακχάρου νηστείας είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση και προϋποθέτει κάποιος να είναι νηστικός για 12 ώρες πριν την κάνει.

Σάκχαρο νηστείας: Τι είναι και πώς βοηθά στην πρόγνωση του διαβήτη

Οι φυσιολογικές τιμές στο σάκχαρο νηστείας κυμαίνονται από 60 mg/dl μέχρι 110 mg/dl.

Αυξημένη τιμή θεωρείται πάνω από 125 mg/dl, σύμφωνα με την Aμερικανική Διαβητολογική Eταιρεία, ή πάνω από 140 mg/dl, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας.

Σε αυτή την περίπτωση το άτομο θα πρέπει να κάνει και μια δεύτερη εξέταση (δοκιμασία ανοχής γλυκόζης).

Το σάκχαρο νηστείας μπορεί να αποτελέσει καλό δείκτη για την επιλογή της κατάλληλης δίαιτας και την πρόγνωση της απώλειας βάρους ατόμων με προδιαβήτη ή διαβήτη.

diabetes doctor patient

Ερευνητές του Τμήματος Διατροφής, Εκγύμνασης και Αθλημάτων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέλυσαν στοιχεία από τρεις κλινικές μελέτες διατροφής που συνολικά αφορούσαν πάνω από 1.200 άτομα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, για τα περισσότερα άτομα με προδιαβήτη μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης είναι κατάλληλη για απώλεια βάρους και ενδεχομένως να συμβάλλει στην βελτίωση διαβητικών δεικτών.

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η ανάλυση αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά από φυτικές πηγές είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Τα δύο διατροφικά σχήματα είναι αποτελεσματικά ανεξαρτήτως του θερμιδικού περιορισμού.

«Η ανάδειξη του σακχάρου νηστείας ως βασικού βιοδείκτη μας δίνει την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε υπό νέο πρίσμα στοιχεία από πολλές παλαιότερες μελέτες και τελικά να οδηγηθούμε σε νέα εξατομικευμένα διατροφικά σχήματα», εξηγεί ο Αρνε Αστρουπ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής, Εκγύμνασης και Αθλημάτων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Και συμπληρώνει πως «θα συνεχίσουμε όμως να μελετάμε και άλλους βιοδείκτες, όπως το εντερικό μικροβίωμα, ώστε να βελτιώσουμε τη διατροφή των συγκεκριμένων ατόμων».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Υπογλυκαιμία: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται & πώς μπορείτε να την προλάβετε

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα