ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Περιοδοντίτιδα στις γυναίκες: Ποιο σοβαρό κίνδυνο εγκυμονεί

Περιοδοντίτιδα στις γυναίκες: Ποιο σοβαρό κίνδυνο εγκυμονεί

Η περιοδοντίτιδα είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που κυμαίνεται από την απλή φλεγμονή των ούλων έως τις σοβαρές βλάβες που οδηγούν σε απώλεια των δοντιών.

Βασική αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η σταδιακή συσσώρευση πλάκας στα δόντια, η οποία προκαλεί ουλίτιδα και σταδιακά εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

bigstock Friendly Senior Dentist Examin 168257843

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη αναδεικνύει μια ανησυχητική σχέση ανάμεσα στη συχνή πάθηση του στόματος και τον καρκίνο μεταξύ των γυναικών.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασίστηκαν σε στοιχεία για σχεδόν 66.000 γυναίκες ηλικίας 54 έως 86 ετών, από τις οποίες οι 7.150 εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου σε διάστημα οκταετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (τουλάχιστον τριπλάσιος για τις γυναίκες με περιοδοντίτιδα) αφορά τον επικίνδυνο καρκίνο του οισοφάγου, επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται κοντά στο στόμα και μολύνεται πιο εύκολα από τα περιοδοντικά μικρόβια.

Σημαντικά αυξημένος φάνηκε να είναι επίσης ο κίνδυνος για τους καρκίνους των πνευμόνων, της χοληδόχου κύστης, των μαστών και για μελάνωμα του δέρματος, ιδίως για τις γυναίκες που καπνίζουν (με εξαίρεση το μελάνωμα).

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί του στόματος μεταφέρονται από τα δόντια –μέσω της κυκλοφορίας του αίματος– στο υπόλοιπο σώμα, συμβάλλοντας πιθανώς σε καρκινογένεση.

Διαβάστε επίσης:

Στοματική υγεία & αδυναμία σύλληψης: Πώς συνδέονται

Τα δόντια των γυναικών δείχνουν αν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

BEST OF NETWORK

PlusQueen