ΥΓΕΙΑ

Έρπης ζωστήρας: Πέντε στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι

Αν έχετε περάσει στο παρελθόν ανεμοβλογιά τότε μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή σας να αντιμετωπίσετε μια κρίση έρπη ζωστήρα, αφού για τα δερματικά εξανθήματα που «ζώνουν» το σώμα ευθύνεται ο ίδιος ιός, ο VZV.

Έρπης ζωστήρας: Πέντε στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι

Όταν «χτυπά» μια κρίση έρπη ζωστήρα, αρκετά φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο και τις άλλες ενοχλήσεις που προκαλεί ο ιός. Μπορείτε να λάβετε όμως μερικά ακόμη μέτρα στο σπίτι για μεγαλύτερη και ταχύτερη ανακούφιση.1. Κρύες κομπρέσες: Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ακόμη και στο παραμικρό άγγιγμα. Οι κρύες κομπρέσες καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις και τον πόνο. Αποφύγετε ωστόσο την επαφή με πληγές που μπορεί να έχουν προκληθεί στο δέρμα από μια φλύκταινα που έχει ανοίξει.

2. Βαζελίνη: Μπορείτε να καλύψετε τα εξανθήματα με μια λεπτή στρώση βαζελίνης και έναν επίδεσμο από βαμβάκι ώστε να προστατεύσετε το δέρμα από την τριβή με τα ρούχα. Επίσης, αυτό θα σας αποτρέψει να ακουμπήσετε ή να ξύσετε την πάσχουσα περιοχή.

3. Φαρδιά βαμβακερά ρούχα: Τα άνετα ρούχα από βαμβάκι ή λινό ύφασμα θα περιορίσουν τον πόνο και τη φαγούρα. Αποφύγετε τα στενά ρούχα από συνθετικά υφάσματα.

4. Μπάνιο σε βρόμη ή μαγειρική σόδα: Τα υλικά αυτά θα σας προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τη φαγούρα και θα καταπραΰνουν το ταλαιπωρημένο δέρμα. Φροντίστε το νερό στη μπανιέρα να είναι δροσερό.

5. Λοσιόν καλαμίνας: Τη συνιστούν οι δερματολόγοι για τα εξανθήματα που έχουν αρχίσει να υποχωρούν (έχει σχηματιστεί στην επιφάνειά τους μια λεπτή «κρούστα») ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φαγούρα.

Δείτε κι αυτό:

Έρπης: Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επανεμφάνισή του

Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ