ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Παράγοντας κινδύνου το επάγγελμα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Παράγοντας κινδύνου το επάγγελμα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις αλλά και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα.

Πολλοί παράγοντες (γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί, ανοσολογικοί) εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου, αλλά η ακριβής αιτιολογία της δεν είναι γνωστή.

Μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research εστίασε στον περιβαλλοντικό παράγοντα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το επάγγελμα αποτελεί ενδεχομένως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της ΡΑ.

Το περιβάλλον ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα η ύπαρξη βλαβερών αερομεταφερόμενων ουσιών σε αυτό θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ΡΑ, καθώς πυροδοτεί αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ανθρώπους επιρρεπείς στη συγκεκριμένη αυτοάνοση νόσο.

Προκειμένου να εξετάσουν τον ρόλο του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής έκθεσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησαν 3.522 άτομα με ΡΑ και –για λόγους σύγκρισης– 5.580 άτομα που δεν έπασχαν από τη νόσο μεταξύ 1996 και 2014. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για περιβαλλοντικούς, γενετικούς και ανοσολογικούς παράγοντες και επίσης συνέλεξαν δείγματα αίματος και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις για το εργασιακό ιστορικό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των αντρών όσοι εργάζονταν στον τομέα της βιομηχανίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ΡΑ, ενώ οι δείκτες ΡΑ ήταν χαμηλότεροι για όσους κατείχαν διοικητικές ή τεχνικές θέσεις. Στον τομέα της βιομηχανίας, οι άντρες που εργάζονταν με ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά συστήματα ή με διάφορα υλικά φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Για τους άντρες που χειρίζονταν υλικά κατασκευής (όπως τούβλα και τσιμέντο) ο κίνδυνος ΡΑ υπολογίστηκε να είναι τριπλάσιος.

Μεταξύ των γυναικών, ελαφρώς αυξημένος ήταν ο κίνδυνος ΡΑ για τις νοσηλεύτριες, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε κάτι αντίστοιχο για όσες εργάζονταν στον τομέα της βιομηχανίας.

Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν ισχυρά ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη ΡΑ, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος.

Δείτε κι αυτό:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

BEST OF NETWORK

PlusQueen