ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι 4 σοβαρότερες απειλές για την υγεία του πεπτικού

Οι 4 σοβαρότερες απειλές για την υγεία του πεπτικού

Η καλή υγεία του εντέρου δεν ελαχιστοποιεί μόνο κοινά συμπτώματα όπως το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά ή τα αέρια.

Είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της διάθεσής σας και την ποιότητα του ύπνου σας. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου ρυθμίζει σε ποσοστό 70% το ανοσοποιητικό σας και σας βοηθά να χάσετε τα περιττά κιλά.

Για να αποκομίσετε τα παραπάνω οφέλη, πρέπει να φροντίζετε το πεπτικό σας.

Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι 4 μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του:

sweets

Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης

Ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός τρώει 135 κιλά ζάχαρης το χρόνο. Την ίδια ώρα αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Μια συμβατική διατροφή όχι μόνο δεν προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά προάγει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων στη χλωρίδα του εντέρου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, δυσανεξία σε τροφές, αλλεργίες, ανεπάρκεια βιταμινών και αυτοάνοσα νοσήματα. Η μείωση της ζάχαρης είναι μια καλή λύση για την προστασία του πεπτικού.

medicine

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα αποδυναμώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλγητικά, στεροειδή, αναστολείς οξέων και κάποια αντιβιοτικά. Όταν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, φροντίστε να παίρνετε συμπληρώματα προβιοτικών και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πεπτικά ένζυμα για την αποκατάσταση και την προστασία του εντέρου.

gluten

Τροφικές δυσανεξίες

Η τροφική δυσανεξία έχει άμεση επίδραση στην υγεία του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικές παθήσεις.

Ο απλούστερος τρόπος για να εντοπίσετε αν έχετε δυσανεξία σε κάποιες τροφές είναι να αφαιρέσετε τους 7 βασικούς ενόχους από τη διατροφή σας, δηλαδή γλουτένη, γαλακτοκομικά, σόγια, αυγά, φιστίκια, καλαμπόκι και γλυκαντικά. Στη συνέχεια, επανεντάξτε τις σταδιακά και παρακολουθείστε για εκδήλωση πιθανών συμπτωμάτων, την πορεία του βάρους σας και τα επίπεδα ενέργειας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα θα νιώσετε όταν εξαλείψετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν.

stress

Χρόνιο στρες

Το μακροχρόνιο στρες μεταβάλλει τους νευρώνες στο έντερο και σταματά την κανονική παραγωγή πεπτικών ενζύμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων. Επειδή το άγχος καταστρέφει την υγεία του εντέρου σας, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες πίεσης, να προσέχετε τη διατροφή σας, να παίρνετε συμπληρώματα και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα ύπνου.

Οι παραπάνω καταστάσεις συνδέονται μεταξύ τους, αφού τα επίπεδα στρες επηρεάζουν το πόσο καλά τρώτε και κοιμάστε. Η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση και την ικανότητα ίασης. Ο πόνος λόγω κόπωσης ή ασθένειας καθιστά πιο δύσκολη τη σωστή διατροφή, οπότε πρόκειται περί ενός κύκλου πραγμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε συντονισμένες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, θα βελτιώσετε τη γενική σας υγεία για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Πηγή: prevention

Διαβάστε επίσης:

Φούσκωμα: Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι δεν είναι φυσιολογικό

Πεπτικό: 6 τρόποι για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα