ΥΓΕΙΑ

Εξετάσεις κοπράνων: 6 πράγματα που δείχνουν για την υγεία σας

Η μορφή, η σύσταση, η ποσότητα, το χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά των κοπράνων, επηρεάζονται από διάφορους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Εξετάσεις κοπράνων: 6 πράγματα που δείχνουν για την υγεία σας

Οι εξετάσεις κοπράνων πραγματοποιούνται για την αξιολόγηση της λειτουργίας και της ακεραιότητας του εντέρου.

Επίσης βοηθούν στη διάγνωση ασθενών με εσωτερική αιμορραγία, λοιμώξεις, φλεγμονές, παρασιτώσεις, δυσαπορρόφηση, καρκίνο και διάρροια.

Η σημασία των εξετάσεων αυτών είναι μεγάλη, ειδικά σε παθολογικές καταστάσεις.

Στα συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εξέταση κοπράνων περιλαμβάνονται τα εξής: αίμα στα κόπρανα, διάρροια, χρόνια κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Δείτε 6 πράγματα που μπορεί να αποκαλύψει για την υγεία σας μια εξέταση κοπράνων:

parasito

Παρασίτωση

Αν έχετε διάρροια, κράμπες, αέρια ή ταξιδέψατε πρόσφατα στο εξωτερικό, είναι πιθανό να έχουν εισβάλλει παράσιτα στον οργανισμό σας. Τα παράσιτα του εντέρου στον άνθρωπο μπορεί να είναι είτε μονοκύτταροι μικροοργανισμοί είτε πολυκύτταροι μικροοργανισμοί (σκώληκες) που ζουν στο λεπτό ή παχύ έντερο και χρησιμοποιούν τα κόπρανα ή το αίμα του εντερικού τοιχώματος για την τροφή τους. Η είσοδος των παρασίτων στον οργανισμό γίνεται συνήθως από τη λήψη νερού ή τροφής μολυσμένων με παράσιτα, κυρίως λόγω της επιμόλυνσης τους από κόπρανα ανθρώπων ή ζώων.

aimorroides

Αιμορροΐδες

Αν δείτε αίμα στα κόπρανα, μην πανικοβληθείτε. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αιμορροϊδοπάθεια, δηλαδή διόγκωση των αιμορροΐδων, των αιμοφόρων αγγείων, και των ιστών στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Η αιμορραγία κατά την αφόδευση είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας.

flegmonodi

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Εάν έχετε κοιλιακό άλγος, κράμπες, χρόνια κόπωση και αιμορραγία από το ορθό, μπορεί να πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δηλαδή νόσο του Crohn ή κολίτιδα. Με τις εξετάσεις κοπράνων ο γιατρός αναζητά σημάδια φλεγμονής (καλπροτεκτίνη, γαλακτοφερρίνη, πρωτεΐνες κ.α.).

vitamines

Ανεπάρκεια βιταμινών

Η έντονη δυσοσμία και η ύπαρξη λιπαρών συστατικών στα κόπρανα, αποτελούν ενδείξεις στεατόρροιας, μιας κατάστασης που οφείλεται σε διαταραχές του παγκρέατος και του εντέρου. Eιδικότερα, ο οργανισμός μπορεί να μην απορροφά τις βιταμίνες A, D και K, οι οποίες είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες.

elkos

Έλκος στομάχου

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε έλκος στομάχου, που συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Οι εξετάσεις κοπράνων θα επιβεβαιώσουν αν η πάθηση οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

karkinos enteroy

Καρκίνος παχέος εντέρου

Η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα αποτελεί ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου. Εκτός από τον καρκίνο του εντέρου, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου και σε άλλα σημεία του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε κάθε περίπτωση, η ανίχνευση του καρκίνου στο έντερο γίνεται με κολονοσκόπηση.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αφόδευσης; Οι επιστήμονες απαντούν

Ρίξτε μια ματιά πριν τραβήξετε το καζανάκι...