ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Τα μικρά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια άνοιας, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Φαινομενικά ασήμαντες κινήσεις, όπως το να ελέγξει κανείς πολλές φορές αν το σακουλάκι του τσαγιού είναι μέσα στο φλιτζάνι ή το να πηγαίνει διαρκώς στο ψυγείο για να δει αν ξέχασε να τοποθετήσει το γάλα σε αυτό, είναι πιθανό να αποτελούν σημάδια έναρξης εξασθένισης της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες.

Παρότι η ικανότητα επεξεργασίας διάφορων θεμάτων εξασθενεί έτσι κι αλλιώς με την αύξηση της ηλικίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποιος που κάνει πολλά μικρά λάθη, κινδυνεύει περισσότερο από άνοια στο μέλλον.

memory trouble stokkete 0

Οι ερευνητές του Temple University, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., ζήτησαν από 90 άτομα, 40 εκ των οποίων έπασχαν από άνοια, να εκτελούν καθημερινές εργασίες σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, έπρεπε να φτιάχνουν πρωινό με φρυγανιές και μαρμελάδα και καφέ, να ετοιμάζουν ένα παιδικό πρωινό και να τυλίγουν ένα δώρο.

Οι συμμετέχοντες τέθηκαν υπό παρατήρηση καθώς εκτελούσαν τις εργασίες και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να περιγράψουν πώς θα το έκαναν τοποθετώντας εικόνες του κάθε βήματος της εργασίας στη σωστή σειρά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ παρέλειπαν κάποια από τα βήματα ή ξεχνούσαν τελείως κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, ενώ οι πάσχοντες από άλλες μορφές άνοιας δυσκολεύονταν να εκτελέσουν τις εργασίες με τη σωστή σειρά.

Σύμφωνα με μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Tania Giovannetti, η εκτέλεση εργασιών σε εργαστηριακό περιβάλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταλάβουμε τι είδους λειτουργική βλάβη έχει κάποιος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρέμβασης.

Η Δρ Giovannetti πρόσθεσε: «Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν φροντιστή που να ζει μαζί τους και τα προβλήματα σε καθημερινές λειτουργίες δεν γίνονται αντιληπτά».

Η Δρ Laura Phipps, από το Κέντρο Έρευνας για το Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας σημειώνει ότι απαιτούνται πάνω από 30 βήματα για να ετοιμάσει κάποιος ένα φλιτζάνι τσάι, κάτι που για ένα υγιή άνθρωπο είναι απλό, για κάποιον που έχει άνοια όμως είναι πολύ δύσκολο.

«Συγγενείς ανθρώπων με άνοια συχνά αναφέρουν μικρά προειδοποιητικά σημάδια πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuropsychology.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Πρόληψη άνοιας: Τα 7 βήματα για έναν υγιή εγκέφαλο

Κίνδυνος άνοιας: Μειώστε τον αφιερώνοντας 25 λεπτά την ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ