ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς πρέπει να λαμβάνονται τα προβιοτικά; Οι συστάσεις των ειδικών

Πώς πρέπει να λαμβάνονται τα προβιοτικά; Οι συστάσεις των ειδικών

Η υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια προβιοτικά.

Τα προβιοτικά περιέχουν τα ίδια βακτήρια με αυτά που υπάρχουν στο έντερο.

Το άγχος, η κακή διατροφή και τα φάρμακα, μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, γι’ αυτό και η λήψη προβιοτικών θεωρείται απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις.

Προβιοτικά μπορείτε να βρείτε σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το miso και το ξυνολάχανο, αλλά πολλοί προτιμούν να τα λαμβάνουν σε μορφή συμπληρωμάτων προκειμένου να είναι σίγουροι ότι παίρνουν επαρκή ποσότητα.

Πολλοί λαμβάνουν τα προβιοτικά με άδειο στομάχι, προκειμένου τα καλά βακτήρια να φτάσουν στο έντερο ανεμπόδιστα. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος, προκειμένου να μην γίνεται ζύμωση με τις τροφές.

probiotics

Άλλοι όμως έχουν αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι όταν το στομάχι είναι άδειο το pH του είναι πολύ όξινο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα καλά βακτήρια των προβιοτικών.

Μελέτη του 2011 εξέτασε τη λήψη προβιοτικών με χυλό από βρόμη και γάλα (porridge), μόνο με γάλα, μόνο με χυμό μήλου και μόνο με νερό. Η ετυμηγορία; Η λήψη των προβιοτικών 30 λεπτά πριν ή κατά την έναρξη ενός γεύματος (βρόμη με γάλα) βρέθηκε ότι αυξάνει την απορρόφησή τους.

Βρέθηκε επίσης ότι η απορρόφηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν το γεύμα περιείχε λίγα λιπαρά, στην προκειμένη περίπτωση πλήρες γάλα, γι’ αυτό και κάποιοι συστήνουν η λήψη προβιοτικών να συνοδεύεται από κάτι λιπαρό.

Δεδομένου ότι οι ειδικοί δεν συμφωνούν ποια είναι η καλύτερη στιγμή να παίρνουμε τα προβιοτικά, κάντε ένα μικρό πείραμα. Δοκιμάστε να τα παίρνετε για 1-2 εβδομάδες με φαγητό και στη συνέχεια για ανάλογο διάστημα χωρίς φαγητό. Καταγράψτε πώς αισθάνεστε και υιοθετήστε ό,τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά & πρεβιοτικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία και πού θα τα βρείτε

Τρία σνακ που κάνουν καλό στο έντερο