ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: 8 τρόποι τόνωσης του ανοσοποιητικού για να την προλάβετε

Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έλευση κύματος γρίπης.

Γρίπη: 8 τρόποι τόνωσης του ανοσοποιητικού για να την προλάβετε

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να προληφθούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που συνεργάζονται για την προστασία του οργανισμού, λειτουργεί ικανοποιητικά στη διάρκεια του χειμώνα.

Δείτε 8 τρόπους να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας:

Φάτε σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυτικό φάρμακο. Τονώνει το ανοσοποιητικό και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των λευκοκυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της παραγωγής αντισωμάτων.

Αυξομειώνετε τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο

Αυξομειώνετε τη θερμοκρασία του νερού στο ντους κάθε δύο λεπτά. Η διαδικασία αυτή τονώνει το ανοσοποιητικό αυξάνοντας δύο τύπους λευκοκυττάρων, των μονοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων. Το ανοσοποιητικό διεγείρεται από την προσπάθεια του σώματος να ζεσταθεί όταν πέφτει κρύο νερό, ενώ η αλλαγή στο ζεστό νερό το βοηθά να αποτοξινωθεί. Όσο λιγότερες τοξίνες υπάρχουν στο σώμα, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση των ιών και των βακτηρίων.

Καλή ενυδάτωση

Το ανοσοποιητικό εξαρτάται από το νερό, καθώς είναι αυτό που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και μέσω αυτού απομακρύνονται απόβλητα και τοξίνες. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, προστατεύει τις αρθρώσεις και διατηρεί τη στοματική κοιλότητα υγρή, μειώνοντας την ευαισθησία στα κρυολογήματα.
Το νερό βοηθά επίσης στην αραίωση της βλέννας, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των βακτηρίων και των ιών που προκαλούν τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν θέλετε να συνέλθετε πιο γρήγορα από γρίπη και κρυολόγημα. Ο λόγος είναι ότι διεγείρουν την παραγωγή βλέννας.

milk

Καλός ύπνος

Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά.
Το μαγνήσιο είναι γνωστό και ως «ηρεμιστικό της φύσης», καθώς είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των μυών και των νεύρων. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως ψάρια, ηλιόσπορους και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Εκτός από κενές θερμίδες, η ζάχαρη πυροδοτεί τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό, παρατείνοντας τη διάρκεια της ασθένειας.

Αποφύγετε το στρες

Η εντριβή, η αγκαλιά και γενικά η σωματική επαφή βοηθούν στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Περισσότερη βιταμίνη C

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε καθημερινά 5-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, πιπεριές, μπρόκολο κλπ.). Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Η βιταμίνη C αυξάνει την αντοχή του σώματος σε ιούς, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση, βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει τα οστά.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ο χειμώνας πλησιάζει: Οι 3 βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας

Κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία: Η βιταμίνη που θα σας σώσει δεν είναι η C!