ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα vs ανακοπή καρδιάς: Οι 3 βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Οι όροι «έμφραγμα» και «ανακοπή καρδιάς» χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα, επομένως χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές για να αντιμετωπιστούν.

Έμφραγμα vs ανακοπή καρδιάς: Οι 3 βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε σε ποια σημεία διαφέρει το έμφραγμα και η ανακοπή καρδιάς ώστε να είμαστε σε θέση να παράσχουμε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που τύχει να είμαστε μάρτυρες σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Διαφορά 1η: Η αιτία

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων δύο αφορά την αιτία που τα προκαλούν. Από τη μία, το έμφραγμα προκύπτει λόγω προβλήματος στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ από την άλλη η ανακοπή είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς.

Όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα, εμποδίζεται η ροή αίματος προς την καρδιά λόγω της ύπαρξης θρόμβου ή λόγω της στένωσης κάποιας αρτηρίας. Όσο περνά η ώρα και το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι βλάβες που προκύπτουν κι αυτό γιατί όσο η καρδιά στερείται αίμα και οξυγόνο οι ιστοί της αρχίζουν να πεθαίνουν. Στην ανακοπή καρδιάς δεν διαπιστώνεται απόφραξη άρα ούτε παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά παρατηρείται ηλεκτρική δυσλειτουργία που κάνει την καρδιά να σταματά να χτυπά, πράγμα που συνεπάγεται ότι δεν παρέχεται αίμα σε κανένα σημείο του σώματος.

bigstock Heart attack concept Senior m 187741804

Διαφορά 2η: Τα συμπτώματα

Δεδομένου ότι στο έμφραγμα η καρδιά συνεχίζει να χτυπά ενώ στην καρδιακή ανακοπή όχι, τα δύο επεισόδια εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα. Η καρδιακή ανακοπή οδηγεί σε απώλεια συνείδησης (δηλαδή λιποθυμία) και διακοπή των παλμών της καρδιάς, γι’ αυτό και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Στο έμφραγμα, όπου η καρδιά συνεχίζει να χτυπά (αν και με δυσκολία), προκαλούνται πόνοι (κυρίως στο στήθος, στο χέρι και στο σαγόνι), δύσπνοια και κρύος ιδρώτας. Άλλα πιθανά συμπτώματα του εμφράγματος είναι η ναυτία και το αίσθημα κόπωσης. Και το έμφραγμα μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο, ωστόσο είναι μεγαλύτερο το «παράθυρο» για ιατρική παρέμβαση, αφού τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ώρες, μέρες ή και ολόκληρες εβδομάδες πριν το ίδιο το επεισόδιο.

Διαφορά 3η: Η αντιμετώπιση

Τόσο στην περίπτωση εμφράγματος όσο και στην περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας χρειάζεται άμεση παροχή βοήθειας από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Για την καρδιακή ανεπάρκεια συγκεκριμένα, μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο, η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μόνο με μαλάξεις στο στήθος μπορεί να κρατήσει τον ασθενή στη ζωή. Το ιατρικό προσωπικό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει απινιδωτή για να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό.

Πηγή: ΤΙΜΕ, health.com

Δείτε κι αυτό:

Πέντε συμπτώματα που επιβάλλουν την επίσκεψη στα Επείγοντα

Πέντε καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

Ανακοπή καρδιάς: Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου αν συμβεί την ώρα του σεξ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ