ΥΓΕΙΑ Α-Ω

«Ασπίδα» ενάντια στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα ο θηλασμός

«Ασπίδα» ενάντια στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα ο θηλασμός

Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας προσφέρει ο θηλασμός των νεογνών και των βρεφών, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών, η οποία δείχνει μάλιστα ότι ο χρόνος θηλασμού καθορίζει τον βαθμό προστασίας.

«Ο θηλασμός είναι ένας τρόπος να χτίσει μια μητέρα το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού της. Πλέον ενισχύεται και η πεποίθηση ότι ο θηλασμός θωρακίζει τα παιδιά ενάντια και στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να φιλοξενήσει την εντερική μικροχλωρίδα, δηλαδή τους μικροοργανισμούς του εντέρου» επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Όπως μας εξηγεί, «οι δύο κύριοι τύποι ΙΦΝΕ είναι η ελκώδης κολίτιδα, η οποία περιορίζεται στο κόλον, και η νόσος του Crohn, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού από το στόμα έως τον πρωκτό. Για την ανάπτυξη των δύο αυτών χρόνιων και ανίατων νοσημάτων υπάρχει γενετική προδιάθεση και οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη κακοήθειας».

Η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και οι παράγοντες που το επηρεάζουν αποκτούν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη θέση μεταξύ των παραγόντων ανάπτυξης και εξέλιξης των ΙΦΝΕ. Σύμφωνα με έρευνες, η μικροβιακή ισορροπία του εντέρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις επιδράσεις στην πρώιμη βρεφική ηλικία.

Ο θηλασμός είναι ήδη γνωστό ότι λειτουργεί προστατευτικά ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα, τα αντισώματα που περνούν από τη μητέρα στο βρέφος το προστατεύουν από λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία. Επίσης, τα βρέφη που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλεργιών και άσθματος.

Όσον αφορά την προστασία από την εμφάνιση ΙΦΝΕ, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ρυθμίζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και δύναται έτσι να μειώσει τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο να παρουσιάσει κάποιο φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αποφάσισαν να διεξαγάγουν μια λεπτομερέστερη ανάλυση της σχέσης μεταξύ του θηλασμού και του κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας, καθώς διαπίστωσαν ότι οι παλαιότερες μελέτες είχαν ορισμένους περιορισμούς, όπως μη καταγραφή της διάρκειας του θηλασμού και μη αξιολόγηση του κινδύνου λόγω γεωγραφίας ή εθνικότητας. Οι ερευνητές ενέκυψαν σε 35 μελέτες που είχαν διεξαχθεί από το 1961 έως το 2016 στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Σ’ αυτές συμμετείχαν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες και τα στοιχεία για τη διάρκεια του θηλασμού προήλθαν από συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Ανέλυσαν στοιχεία από 7.536 ασθενείς με νόσο του Crohn και 7.353 με ελκώδη κολίτιδα, ενώ την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν 330.222 άτομα.

Παρότι υπήρχε ανομοιογένεια των συμπεριλαμβανόμενων στην ανασκόπηση μελετών, αλλά και ορισμένοι άλλοι περιορισμοί, όπως η αδυναμία αξιολόγησης της επίδρασης του χρόνου απογαλακτισμού στον κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που θήλασαν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ αργότερα στη ζωή τους. Οι ερευνητές, αφού συνέκριναν στοιχεία ασθενών που κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας είχαν θηλάσει για τρεις ή έξι μήνες και ασθενών που είχαν τραφεί με άλλους τρόπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαπίστωσαν ότι η σχέση είναι αναλογική: Όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Επιπλέον, από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι ο θηλασμός για 12 μήνες ή περισσότερο αύξησε περαιτέρω την προστασία από τη νόσο του Crohn σε σύγκριση με μια σκωληκοειδεκτομή.

«Ο ρόλος της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς χρησιμεύει ως δεξαμενή ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Γι΄ αυτό και οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε σκωληκοειδεκτομή μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης από όσους δεν υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε επέμβαση για την αφαίρεσή της. Αρχικά η επιστημονική κοινότητα δεν πίστευε ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ σκωληκοειδούς απόφυσης και ΙΦΝΕ. Αργότερα, άρχισαν να δημοσιεύονται περιπτώσεις που έδειχναν ότι εμπλέκεται στις φλεγμονώδεις μεταβολές της νόσου. Σύμφωνα με τα ευρήματα ορισμένων, η αφαίρεσή της στη ρύθμιση της φλεγμονής φαίνεται ότι έχει ανοσορρυθμιστικές συνέπειες που μπορεί να είναι προστατευτικές έναντι της επακόλουθης ανάπτυξης ελκώδους κολίτιδας» σημειώνει ο Δρ Ξιάρχος και προσθέτει: «Από τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης φαίνεται ότι η εκτέλεση σκωληκοειδεκτομής σε νεαρή ηλικία και πριν από την ανάπτυξη της ελκώδους κολίτιδας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κολεκτομίας, μιας επέμβασης που δύναται να ανακουφίσει τους ασθενείς από τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, η σκωληκοειδεκτομή μετά την εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας φαίνεται να συνδέεται με χειρότερη πορεία της νόσου και με αυξημένα ποσοστά διενέργειας κολεκτομής μεταγενέστερα».

Όπως δήλωσε η ερευνητική ομάδα, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ανασκόπησης στο περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics, ο θηλασμός δεν παρέχει στα βρέφη μόνο τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους διατροφικά στοιχεία, ούτε προστατεύει τα νεογέννητα μόνο από τις λοιμώξεις. Η μελέτη τους προσέθεσε άλλο ένα στοιχείο στον μακρύ κατάλογων των πλεονεκτημάτων του θηλασμού, τα οποία ως γνωστόν δεν περιορίζονται στο βρέφος αλλά αφορούν και τη μητέρα. Έφεραν δε στο φως και στοιχεία που αφορούν την επίδραση της ευεργετικής αυτής πρακτικής σε άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, σύμφωνα με τα οποία τα μωρά των Ασιατών προστατεύονται περισσότερο από την εμφάνιση της νόσου του Crohn συγκριτικά με αυτά των Καυκάσιων, ενδεχομένως εξαιτίας του υψηλότερου ποσοστού παιδικών λοιμώξεων στην Ασία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ΙΦΝΕ.

«Επομένως, η ισχυρότερη μείωση των λοιμώξεων από τον θηλασμό σε αυτόν τον πληθυσμό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των ΙΦΝΕ» δήλωσαν. Τα αντιβακτηριακά συστατικά και τα αντισώματα που υπάρχουν στο μητρικό γάλα μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να υπάρχει αυτή η προστασία, σύμφωνα με την ομάδα. Η επίδρασή τους μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση, ενισχύοντας την έμφυτη ανοσία του βρέφους.

Δείτε κι αυτό:

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

Ενδομητρίωση: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το διάστημα θηλασμού

Καρκίνος μαστού: Τεκνοποίηση και θηλασμός πολύτιμη ασπίδα

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

BEST OF NETWORK

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον

Καιρός - Αρναούτογλου: «Προσοχή! Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα»

Νταϊάνα: Το άδοξο τέλος της θλιμμένης πριγκίπισσας και οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το δυστύχημα

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Έρχεται και τρίτο κύμα - Μην περιμένετε σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα

Lockdown: Ανοίγουν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας τα μαγαζιά με εποχικά είδη - Πώς θα λειτουργούν

Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Η ερειπωμένη βίλα που γυρίστηκε η «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης» (video)

Big Brother αποχώρηση: Η ανατροπή και τα κλάματα (video)

Το «Χαμένο Σμήνος» και η «γέννηση» του Τριγώνου των Βερμούδων

Ο καιρός σήμερα Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου

«Το πνεύμα του κακού»: Η... κατάρα της ταινίας, πέντε ηθοποιοί πέθαναν - Η θεωρία των σκελετών!