ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη & παχύσαρκο παιδί: Πώς θα αποτρέψετε τον κίνδυνο

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη & παχύσαρκο παιδί: Πώς θα αποτρέψετε τον κίνδυνο

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 42 εκατομμύρια παιδιά πέντε ετών και κάτω είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (στοιχεία 2015) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση της εγκύου, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί της.

Στο πλαίσιο της νέας προοπτικής μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καθώς και το βάρος 88.406 ζευγών μητέρων- παιδιών. Τα στοιχεία προέρχονταν από μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στη νοτιοανατολική Κίνα μεταξύ του 1999 και του 2013. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα σχετικά με την αρτηριακή πίεση των γυναικών και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με το βάρος των παιδιών που έφεραν στον κόσμο αυτές οι γυναίκες – είχαν πραγματοποιηθεί πολλαπλές μετρήσεις του βάρους από τα τέσσερα ως τα επτά έτη της ζωής του κάθε παιδιού.

pregnant hypertension2

Όπως προέκυψε, κάθε αύξηση στη συστολική ή στη διαστολική πίεση της τάξεως των 10 μονάδων συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας κατά 5%-8%, ακόμη και σε ό,τι αφορούσε γυναίκες που δεν ήταν υπερτασικές. Στο σύνολο των γυναικών, ασχέτως των επιπέδων της αρτηριακής πίεσής τους πριν από την εγκυμοσύνη, επίπεδα υψηλότερα των 140/90 στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για παιδική παχυσαρκία κατά 49%. Τα ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας στο παιδί κατά 14%.

Σημειώνεται ότι το βάρος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα, ενώ ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, τα επίπεδα μόρφωσής της και ο αριθμός προηγούμενων κυήσεων.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι έγκυοι με αυξημένη αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της Ζου-Σενγκ Ζεγνκ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και συμπλήρωσε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός ακόμη και για τα παιδιά γυναικών που δεν εμφάνιζαν υπέρταση αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν αρτηριακή πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά όρια».

Με βάση τα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρα Ζενγκ «όλες οι έγκυοι και οι γιατροί τους πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να προσπαθούν να περιορίζουν τη μεγάλη αύξησή της. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά».

Σημειώνεται πάντως ότι στη μελέτη δεν δίνεται βιολογική εξήγηση σχετικά με τη σύνδεση που προέκυψε από τα στοιχεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο σοβαρός κίνδυνος για την έγκυο

Ο ύπνος της εγκύου παράγοντας κινδύνου για τον πρόωρο τοκετό

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση μετά τα 1.500 κρούσματα - Νέα μέτρα και lockdown στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: SOS από Δερμιτζάκη – «Φόβοι για σκηνές Ιταλίας στην Ελλάδα με 6.000 κρούσματα τη μέρα»

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα απαραίτητα έγγραφα για να μετακινηθείτε - Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση

Κορονοϊός: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιβολή καθολικού lockdown;

Kορονοϊός - Ρεκόρ με 353 κλειστά σχολεία και τμήματα: Δείτε ΕΔΩ όλη την αναλυτική λίστα

Καιρός σήμερα: Υποχωρεί η «Κίρκη» - Επιμένουν οι βροχές και οι καταιγίδες

Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown στη χώρα – Έτσι θα επιβληθεί

Η απάντηση του τι ήσουν στην προηγούμενη ζωή σου βρίσκεται στον Ωροσκόπος σου

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ποια Κυριακή είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα στον κόσμο (photos)

Κορονοϊός: Τι πραγματικά ισχύει για τις μάσκες στα αυτοκίνητα; (video)

Εσείς το ψηφίσατε! Αυτό είναι το ζώδιο που έχει στο αίμα του την απιστία