ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη & παχύσαρκο παιδί: Πώς θα αποτρέψετε τον κίνδυνο

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη & παχύσαρκο παιδί: Πώς θα αποτρέψετε τον κίνδυνο

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 42 εκατομμύρια παιδιά πέντε ετών και κάτω είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (στοιχεία 2015) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση της εγκύου, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί της.

Στο πλαίσιο της νέας προοπτικής μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καθώς και το βάρος 88.406 ζευγών μητέρων- παιδιών. Τα στοιχεία προέρχονταν από μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στη νοτιοανατολική Κίνα μεταξύ του 1999 και του 2013. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα σχετικά με την αρτηριακή πίεση των γυναικών και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με το βάρος των παιδιών που έφεραν στον κόσμο αυτές οι γυναίκες – είχαν πραγματοποιηθεί πολλαπλές μετρήσεις του βάρους από τα τέσσερα ως τα επτά έτη της ζωής του κάθε παιδιού.

pregnant hypertension2

Όπως προέκυψε, κάθε αύξηση στη συστολική ή στη διαστολική πίεση της τάξεως των 10 μονάδων συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας κατά 5%-8%, ακόμη και σε ό,τι αφορούσε γυναίκες που δεν ήταν υπερτασικές. Στο σύνολο των γυναικών, ασχέτως των επιπέδων της αρτηριακής πίεσής τους πριν από την εγκυμοσύνη, επίπεδα υψηλότερα των 140/90 στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για παιδική παχυσαρκία κατά 49%. Τα ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας στο παιδί κατά 14%.

Σημειώνεται ότι το βάρος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα, ενώ ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, τα επίπεδα μόρφωσής της και ο αριθμός προηγούμενων κυήσεων.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι έγκυοι με αυξημένη αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της Ζου-Σενγκ Ζεγνκ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και συμπλήρωσε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός ακόμη και για τα παιδιά γυναικών που δεν εμφάνιζαν υπέρταση αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν αρτηριακή πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά όρια».

Με βάση τα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρα Ζενγκ «όλες οι έγκυοι και οι γιατροί τους πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να προσπαθούν να περιορίζουν τη μεγάλη αύξησή της. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά».

Σημειώνεται πάντως ότι στη μελέτη δεν δίνεται βιολογική εξήγηση σχετικά με τη σύνδεση που προέκυψε από τα στοιχεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο σοβαρός κίνδυνος για την έγκυο

Ο ύπνος της εγκύου παράγοντας κινδύνου για τον πρόωρο τοκετό

BEST OF NETWORK

Oruc Reis: Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν για διπλή σύγκρουση σε Κρήτη και Καστελόριζο

Επίδομα 534 ευρώ: Παράταση αναστολής και τον Οκτώβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το mail σβήστε το αμέσως - Συνεχόμενες επιθέσεις σε χρήστες

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι – Υπερπτήσεις πάνω από τους «Ανθρωποφάγους»

Κορονοϊός: Νέες αλλαγές στα τραπεζοκαθίσματα - Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Θρίλερ με την 19χρονη Άρτεμις - Πού στρέφονται οι έρευνες

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές

Καιρός 28η Οκτωβρίου: Άσχημα νέα! Καταιγίδες, χαλάζι και αέρας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

ΟΑΕΔ: 16.500 νέες θέσεις με μισθό 750€

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς - Δείτε αν κερδίσατε

Αυτό είναι το νέο αμυντικό υπερόπλο στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα - Δείτε ποιοι μπορούν να ενταχθούν