ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί εκδηλώνεται νωρίτερα στους άνδρες

Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί εκδηλώνεται νωρίτερα στους άνδρες

Η ανθρώπινη καρδιά έχει τέσσερις κοιλότητες: δύο κόλπους (δεξιός και αριστερός) και δύο κοιλίες (δεξιά και αριστερή). Σε φυσιολογικές συνθήκες, σε κάθε καρδιακό χτύπο, αρχικά συσπώνται οι κόλποι κι ακολουθούν στη συνέχεια οι κοιλίες.

Στην κολπική μαρμαρυγή οι κόλποι συσπώνται με εντελώς ακανόνιστο και πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα κι οι κοιλίες να ακολουθούν με άρρυθμες συσπάσεις.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία και συχνά προκαλεί κακή κυκλοφορία στο σώμα.

Οι άνδρες εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή μια δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη.

healthy Unhealthy diet

Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 80.000 άτομα, 24-97 ετών στην Ευρώπη, που αρχικά δεν έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή.

Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που διήρκησε η έρευνα, πάνω από το 6% των ανδρών και το 4% των γυναικών διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή.

Ο κίνδυνος διάγνωσης αυξανόταν απότομα στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και στις γυναίκες μετά τα 60. Μέχρι τα 90, σχεδόν το ένα τέταρτο ανδρών και γυναικών είχαν πια διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και υψηλότερων επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, δείκτης εσωτερικής φλεγμονής. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιττών κιλών ή παχυσαρκίας ήταν εντονότερη στους άνδρες (31%) απ' ότι στις γυναίκες (18%).

«Καθώς ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος φαίνεται να είναι πιο επιβαρυντικός για τους άνδρες, ο έλεγχος του βάρους είναι καίριας σημασίας, ειδικά για όσους άνδρες είναι ήδη παχύσαρκοι ή έχουν περιττά κιλά», εξηγεί η Δρ Κριστίνα Μαγκνουσσεν, ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Καρδιολογικό Κέντρο του Αμβούργου, όπου έγινε η μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Διαβάστε επίσης:

Κολπική μαρμαρυγή: Το καλύτερο είδος γυμναστικής για την προλάβετε

Το αλκοόλ «ταράζει» τους παλμούς της καρδιάς – Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνο

Best of DPG network

PlusQueen