ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έμφραγμα στις γυναίκες: Για πόσο διάστημα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος θανάτου

Έμφραγμα στις γυναίκες: Για πόσο διάστημα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος θανάτου

Το έμφραγμα θεωρείται ακόμη και σήμερα κατ’ εξοχήν «αντρική υπόθεση», καθώς οι άντρες ασθενείς είναι πολλοί περισσότεροι από τις γυναίκες. Ωστόσο, για τις γυναίκες το έμφραγμα φαίνεται πως είναι πιο επικίνδυνο, αφού συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου.

Δύο από τους λόγους που παρατηρούνται αυτές οι διαφορές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι οι γυναίκες παθαίνουν συνήθως το έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία και παράλληλα είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτη) που περιπλέκουν την κατάστασή τους. Επίσης, στις γυναίκες είναι πιο σπάνιο να προκληθεί το έμφραγμα από τοπική στένωση αιμοφόρου αγγείου, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος του επεισοδίου.

bigstock 186214381

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το έμφραγμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τις γυναίκες κατά τους πρώτους μήνες που ακολουθούν το επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, σημαντικά αυξημένος είναι για τις γυναίκες ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα κατά τον πρώτο χρόνο μετά το επεισόδιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 4.100 ανθρώπους. Σε βάθος πενταετίας και αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας και το είδος θεραπείας που χορηγήθηκε, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στους δείκτες θνησιμότητας μεταξύ αντρών και γυναικών, με εξαίρεση τις πρώτες 365 μέρες μετά το έμφραγμα, διάστημα κατά το οποίο μια γυναίκα φάνηκε να είναι 1,5 φορά πιθανότερο να χάσει τη ζωή της σε σύγκριση με έναν άντρα.

Όσον αφορά τις αιτίες πίσω από αυτές τις διαφορές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι τόσο κοινωνικές όσο και ψυχολογικές. Από τη μία, επικρατεί μια αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να ανακάμψουν ταχύτερα από το έμφραγμα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν περισσότερες πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα μια γυναίκα είναι πιθανότερο να εκδηλώσει καταθλιπτικές διαταραχές, οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω την υγεία της καρδιάς. Πιθανότατα εμπλέκονται και βιολογικές παράμετροι στις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ αντρών και γυναικών, ωστόσο αυτές δεν έχουν καταστεί ακόμη σαφείς.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές παροτρύνουν τους επαγγελματίες υγείας να παρέχουν εντατική υποστήριξη και να παρακολουθούν στενά τις γυναίκες ασθενείς μετά από ένα έμφραγμα, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 12 μήνες μετά το επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Μία μπανάνα την ημέρα καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό κάνει πέρα!

Έμφραγμα vs ανακοπή καρδιάς: Οι 3 βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Πέντε καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

BEST OF NETWORK

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο