ΥΓΕΙΑ

Κολπική ξηρότητα: 6 αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα για το οποίο πολλές γυναίκες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια.

Κολπική ξηρότητα: 6 αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 4 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από το σύμπτωμα.

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στη διάρκεια του σεξ, αδυναμία επίτευξης οργασμού και τελικά απροθυμία για σεξ.

Επιπλέον, προκαλεί συχνοουρία και κίνδυνο επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Η κολπική ξηρότητα αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτή, μπορεί όμως να εμφανιοστεί και νωρίτερα.

Δείτε 6 αιτίες που προκαλούν ξηρότητα του κόλπου:

Εμμηνόπαυση

Η ξηρότητα του κόλπου εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου τις μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων στεροειδών ορμονών, προκαλεί λέπτυνση του ιστού του κόλπου, κάνοντάς τον πιο ξηρό, λιγότερο ελαστικό και πιο εύθραυστο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να βιώνουν δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Για να αντιμετωπίστε την κατάσταση μπορείτε να χρησιμοποιείτε κολπικές ενυδατικές κρέμες και λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη ή να ακολουθήσετε τοπική θεραπεία με κολπικά οιστρογόνα.

Η κλινική Mayo συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε λιπαντικά που δεν περιέχουν γλυκερίνη, καθώς οι γυναίκες που είναι ευαίσθητες σε αυτό το χημικό μπορεί να παρουσιάσουν αίσθημα καύσου και ερεθισμό.

Αποφεύγετε επίσης προϊόντα με βάση το πετρέλαιο για τη λίπανση της περιοχής εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Το πετρέλαιο μπορεί να καταστρέψει τα προφυλακτικά από λάτεξ.

antisylliptika2

Αντισυλληπτικά

Αποτελούν κοινή αιτία κολπικής ξηρότητας σε νεότερες γυναίκες, καθώς καταστέλλουν τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, και τα δύο σημαντικά για την υγεία του κόλπου και του αιδοίου. Το σώμα λαμβάνει μόνο τις ορμόνες που παράγονται συνθετικά από τα χάπια, οι οποίες είναι λιγότερες από αυτές που παράγει φυσικά το σώμα σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι η ξηρότητα οφείλεται στα αντισυλληπτικά συζητήστε το με τον γιατρό σας, προκειμένου να σας δώσει μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών.

Κρυολόγημα και φάρμακα

Το κρυολόγημα ή η γρίπη μπορεί να σας αφυδατώσει και να προκαλέσει κολπική ξηρότητα. Επιπλέον, φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, ξηραίνουν το βλεννογόνο και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα σε όλο το σώμα και κατά συνέπεια και στον κόλπο, είναι κάποια αντικαταθλιπτικά και θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία. Το θετικό είναι ότι με την ολοκλήρωση της αγωγής, υποχωρεί και η ξηρότητα.

«Σκληρά» καθαριστικά

Κάποιες γυναίκες που παραπονιούνται για κολπική ξηρότητα, αναφέρονται στο δέρμα γύρω από το αιδοίο, το οποίο μπορεί να στεγνώσει και να ερεθιστεί από τη χρήση σαπουνιού. Η χρήση λανθασμένων καθαριστικών προϊόντων όμως, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Οι γυναίκες που κάνουν κολπικές πλύσεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016.

Παλιότερη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αφρόλουτρα και σαπούνια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος και δεν χρειάζεται «σκληρά» προϊόντα για να είναι καθαρός. Αν προβληματίζεστε ωστόσο για τυχόν δυσάρεστη οσμή, χρησιμοποιείτε κάποιο ήπιο καθαριστικό που θα πάρετε από το φαρμακείο, αλλά μόνο για εξωτερική χρήση.

thilasmos

Θηλασμός και τοκετός

Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί προσωρινά να μειωθούν μετά τον τοκετό και να κάνουν τον κόλπο σας ξηρότερο. Στη συνέχεια, ο θηλασμός αυξάνει την προλακτίνη, μια ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος, η οποία με τη σειρά της καταστέλλει τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, οδηγώντας σε ξηρότητα του κόλπου.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη, ενώ μια κολπική ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγρασίας του κόλπου.

Κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου επειδή καταστρέφει τα οιστρογόνα. Παράλληλα, επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Επιπλέον, οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν συνήθως νωρίτερα στην εμμηνόπαυση.

Εκτός από τις παραπάνω αιτίες, ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκαλέσει μια υποκείμενη κατάσταση, όπως οι διαβήτης. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους αδένες που παράγουν υγρά.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Υγεία κόλπου: Πέντε τροφές πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες

Κολεόσπασμος: Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα για να τον αντιμετωπίσει