ΥΓΕΙΑ

Πετάρισμα ματιού: «Αθώες» συνήθειες και παθήσεις που το προκαλούν

Σίγουρα σας έχει τύχει μία ή και περισσότερες φορές να νιώσετε ξαφνικά το ένα ή και τα δύο σας μάτια να τρέμουν ανεξέλεγκτα και εύλογα να απορείτε «γιατί πετάει το μάτι μου;».

Πετάρισμα ματιού: «Αθώες» συνήθειες και παθήσεις που το προκαλούν

Το πετάρισμα του ματιού, κατάσταση γνωστή στους ιατρικούς κύκλους με την ονομασία μυοκυμία, είναι ένας ήπιος ακούσιος σπασμός του κάτω ή του επάνω βλεφάρου του ματιού. Συμβαίνει όταν τα νεύρα που συνδέονται με τους μυς του ματιού ενεργοποιούνται χωρίς τη θέλησή μας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνο και παροδικό.

Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πετάρισμα του ματιού είναι το στρες, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και η έλλειψη ύπνου, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Για τον ίδιο λόγο, αλλά σπανιότερα, το μάτι πετάει λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

bigstock Tired Woman In Eyeglasses Cov 211951984

Μια συχνή αλλά ακίνδυνη πάθηση που συνδέεται με το συχνό πετάρισμα του ματιού είναι η ξηροφθαλμία. Στην περίπτωση αυτή, οι σπασμοί έχουν σαν στόχο τον συχνότερο βλεφαρισμό ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης του ματιού. Η ξηροφθαλμία αντιμετωπίζεται με τη χρήση τεχνητών δακρύων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το επίμονο πετάρισμα του ματιού μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη όπως η επιπεφυκίτιδα. Αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το κοκκίνισμα ή η υπερβολική παραγωγή δακρύων, τότε συνιστάται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για αναλυτικότερη εξέταση. Ανάλογα με την ακριβή αιτία της λοίμωξης (ιός, βακτήριο), ο γιατρός θα συστήσει είτε καλή υγιεινή των ματιών μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα είτε αντιβιοτική αγωγή.

Το χειρότερο αλλά και πιο σπάνιο σενάριο είναι να πετάει συχνά πυκνά το μάτι λόγω κάποιας νευρολογικής διαταραχής, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), το σύνδρομο Guillain-Barré ή ακόμη και το γλοίωμα (όγκος που ξεκινά να αναπτύσσεται σε κύτταρα του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος). Στην περίπτωση αυτή, το πετάρισμα του ματιού επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι σπασμοί σταδιακά εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του προσώπου. Ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση τέτοιων διαταραχών με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου.

Όταν το πετάρισμα του ματιού δεν σχετίζεται με κάποια υποκείμενη πάθηση, μπορείτε να μειώσετε αισθητά τη συχνότητά του περιορίζοντας την κατανάλωση καφέ, αυξάνοντας τις ώρες ύπνου και αντιμετωπίζοντας το στρες, για παράδειγμα με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Πέντε κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας

Όραση: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα μάτια σας

Θολή όραση: Πιθανές αιτίες & πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό