ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Δουλειές σπιτιού: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Δουλειές σπιτιού: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Το πλύσιμο των πιάτων, το σκούπισμα ή το δίπλωμα των ρούχων μπορεί να μην είναι το καλύτερό σας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, οι απλές καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να παρατείνουν τη ζωή.

Η αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που κάνουν ακόμη και ελαφριές δουλειές του σπιτιού διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όσες αφιέρωναν 30 λεπτά την ημέρα σε δουλειές, όπως το σκούπισμα ή το πλύσιμο των παραθύρων, είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Αντίστοιχα, όσες αφιέρωναν μισή ώρα την ημέρα σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Τέτοια είναι το ζωηρό περπάτημα και το χαλαρό ποδήλατο.

house chores2

Τα ευρήματα της νέας μελέτης προστίθενται σε αυτά προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία όλες οι μορφές άσκησης είναι βοηθητικές.

«Το να κάνει κάποιος κάτι, είναι καλύτερο από το τίποτα, ακόμη και όταν πρόκειται για δραστηριότητες που κινούνται σε επίπεδα κάτω του προτεινόμενου» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Michael LaMonte από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 6.000 γυναίκες ηλικίας 63-99 ετών, οι οποίες φοορούσαν αισθητήρες που κατέγραφαν τα επίπεδα δραστηριότητας.

Οι ήπιες δραστηριότητες ήταν σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από αυτά που ορίζονται ως «καθιστικά», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι δραστηριότητες αυτές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 55% των καθημερινών δραστηριοτήτων των ηλικιωμένων.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά, γιατί σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη δημόσια υγεία, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον μέτρια ή υψηλότερα προκειμένου να αποφέρουν οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο LaMonte.

«Η μελέτη μας δείχνει, για πρώτη φορά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ότι η υγεία ωφελείται ακόμη και από φυσική δραστηριότητα που κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις κατευθυντήριες οδηγίες» πρόσθεσε.

Τα οφέλη ήταν παρόμοια για γυναίκες κάτω και άνω των 80 ετών, ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης και βάρους.

Παρότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα σε νεώτερες γυναίκες και άνδρες για τη σημασία υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών σχετικών με τη σωματική δραστηριότητα, όταν ακόμη είναι νέοι, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τις διατηρήσουν μεγαλώνοντας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Πόσες θερμίδες θα κάψετε κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού

Δουλειές στο σπίτι: Πόσο αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

BEST OF NETWORK

PlusQueen