ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει ο πόνος χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά

Ο πόνος που εκδηλώνεται χαμηλά και αριστερά στην κοιλιακή χώρα συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον αγνοείτε. Οι αιτίες του κυμαίνονται από ήπιες, όπως τα αέρια, έως αρκετά σοβαρές, όπως μια χρόνια νόσος του πεπτικού.

Τι σημαίνει ο πόνος χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά

Όταν ο πόνος είναι επίμονος ή αντίθετα εκδηλώνεται πολύ ξαφνικά και είναι οξύς επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στον γιατρό.

Είναι πολλές οι πιθανές αιτίες του πόνου χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά, τις κυριότερες από τις οποίες θα δείτε στη συνέχεια.

1. Εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες του πόνου χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά. Συμβαίνει όταν τα εκκολπώματα (μικροί σάκοι) στο τοίχωμα του εντέρου εκδηλώνουν φλεγμονή. Τα εκκολπώματα σχηματίζονται σε αδύναμα σημεία του εντέρου και είναι συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και πιο σπάνια στους νέους. Ο πόνος της εκκολπωματίτιδας τείνει να είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια του φαγητού ή λίγο μετά από ένα γεύμα. Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα που υποδεικνύουν εκκολπωματίτιδα είναι η ευαισθησία της κοιλιάς, ο πυρετός, η ναυτία, η τάση προς έμετο και το φούσκωμα.

2. Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Στην κοιλιοκάκη το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στο έντερο, προκαλώντας ευρύ φάσμα γαστρεντερικών προβλημάτων και διατροφικών ελλείψεων. Πιθανά συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι ο πόνος και το αίσθημα πίεσης στην κοιλιά, το φούσκωμα και τα αέρια, η κόπωση, η απώλεια βάρους και η διάρροια.

bigstock Gluten Free Cereals Corn Rice 177012262

3. Αέρια

Είναι συχνό φαινόμενο να καταπίνουμε αέρα μαζί με το φαγητό μας ενώ τρώμε. Επίσης, αέρια σχηματίζονται και κατά τη διαδικασία της πέψης, τα οποία στη συνέχεια παγιδεύονται στην πεπτική οδό. Η πίεση που ασκούν αυτά τα αέρια γίνεται αισθητή ως πόνος, εωσότου απομακρυνθούν από τον οργανισμό. Αν το φαινόμενο είναι συχνό ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. δυσκοιλιότητα, αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, εμετός, διάρροια, καούρα) συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό.

4. Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη χαρακτηρίζεται από αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει το γάλα και τα γαλακτοκομικά γενικότερα λόγω έλλειψης ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση. Η λακτάση είναι απαραίτητη για τη διάσπαση της λακτόζης, του βασικού σακχάρου που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά. Εκτός από τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί επίσης διάρροια, φούσκωμα, αέρια και ναυτία.

5. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου που προκαλούν επίπονες φλεγμονές κατά μήκος της πεπτικής οδού. Η νόσος του Crohn προσβάλλει κυρίως το λεπτό έντερο, ενώ η ελκώδης κολίτιδα το παχύ έντερο (συγκεκριμένα το κόλον). Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλούν είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και η διάρροια με ίχνη αίματος. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν πυρετό και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

6. Δυσπεψία

Η δυσπεψία οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή οξέων μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Ο πόνος της δυσπεψίας εκδηλώνεται συχνότερα ψηλά στην κοιλιά, δεν αποκλείεται όμως να γίνεται αισθητός και χαμηλά στη μία πλευρά της κοιλιακής χώρας. Μια κρίση δυσπεψίας προκαλεί επίσης φούσκωμα και αέρια, καθώς και αίσθημα καψίματος στο στήθος (καούρα).

7. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον πόνο και το αίσθημα πίεσης στην κοιλιά, τα επεισόδια διάρροιας/δυσκοιλιότητας, τα αέρια και το φούσκωμα. Ο γιατρός μπορεί να καταλήξει σε διάγνωση του συνδρόμου μόνο αν αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων.

bigstock 197782561

8. Κήλη

Κήλη ονομάζεται η προεκβολή που σχηματίζεται σε ένα όργανο και η οποία πιέζει το τοίχωμα της κοιλιάς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης, ανάλογα με την αιτία που την προκαλούν. Η κήλη μπορεί να γίνεται αντιληπτή ως ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά ή κοντά στη βουβωνική χώρα. Άλλες ενδείξεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη κήλης είναι ο πόνος κατά την ανύψωση αντικειμένου, το αίσθημα πίεσης και το γενικότερο αίσθημα βάρους και πληρότητας στην περιοχή της κοιλιάς.

9. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην κακή διατροφή (κυρίως στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών) και στην αποχή από τη σωματική άσκηση.

Πηγή: Medical News Today

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις λόγοι που πονάει το στομάχι μετά το φαγητό

Γαστρεντερικά συμπτώματα: Τι σημαίνουν & πότε να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό

Πότε ο πόνος στην κοιλιά δείχνει σκωληκοειδίτιδα