ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που τονώνει τον μεταβολισμό και καίει το λίπος!

Ένα εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στα γλυκά, στις κόκκινες σάλτσες αλλά και στον καφέ μας έχει την ιδιότητα να «στοχεύει» στα λιποκύτταρα του σώματος και να τα κινητοποιεί να κάψουν περισσότερο λίπος, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το μπαχαρικό που τονώνει τον μεταβολισμό και καίει το λίπος!

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Metabolism, η κανέλα, χάρη στην κανελλαλδεΰδη που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό «όπλο» για την απώλεια των περιττών κιλών.

bigstock Cinnamon Sticks And Meal Close 185382880

Παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια είχαν διαπιστώσει ότι η κανελλαλδεΰδη, η οποία προσδίδει στην κανέλα τη χαρακτηριστική της γεύση, έχει την ιδιότητα να προστατεύει από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις θετικές επιδράσεις παρέμεναν άγνωστοι.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης λοιπόν, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θέλησαν να εξετάσουν σε βάθος τη δράση της κανελλαλδεΰδης και να διαπιστώσουν αν επιδρά στον άνθρωπο όπως και στα ποντίκια.

«Οι επιστήμονες έχουν δει ότι το συστατικό αυτό επηρεάζει τον μεταβολισμό» αναφέρει η Τζουν Γου από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών. «Θέλαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε πώς συμβαίνει αυτό –ποια ‘μονοπάτια’ εμπλέκονται, πώς επηρεάζονται τα κύτταρα των ποντικιών και πώς επηρεάζονται τα ανθρώπινα κύτταρα».

Τα πειράματα των ερευνητών υπέδειξαν ότι η κανελλαλδεΰδη βελτιώνει τη μεταβολική υγεία επιδρώντας άμεσα στα λιποκύτταρα, ωθώντας τα να αρχίσουν να δαπανούν ενέργεια –δηλαδή θερμίδες– μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.

bigstock Cinnamon sticks and milled cin 213085642

Η Γου και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους λιποκύτταρα από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων και με διαφορετικό δείκτη μάζας σώματος. Όταν τα κύτταρα ήρθαν σε επαφή με την κανελλαλδεΰδη παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα διαφόρων γονιδίων και ενζύμων που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των λιπαρών. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα των Ucp1 και Fgf21, δύο πρωτεϊνών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμογένεση.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια με τη μορφή λιπιδίων. Αυτό το «απόθεμα» λίπους αξιοποιείται σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη η τροφή ή όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, μέσω της μετατροπής της αποθηκευμένης ενέργειας σε θερμότητα.

Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή στον ανεπτυγμένο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων αλλά μάλιστα αυξάνεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να ενεργοποιείται η διαδικασία της θερμογένεσης με στόχο την καύση του συσσωρευμένου λίπους.

Η Γου εκτιμά πως η κανέλα και η κανελλαλδεΰδη μπορεί να χρησιμεύσει για αυτόν τον σκοπό, επισημαίνοντας πως η ευρύτατη χρήση του μπαχαρικού στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και η αγάπη του κόσμου γι’ αυτό διευκολύνει πολύ τη δουλειά των ειδικών, αφού δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσουν πολύ για να πείσουν τους ασθενείς τους να βάλουν στην καθημερινότητά τους την κανέλα!

Δείτε κι αυτό:

Μέλι & κανέλα: Όλες οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Το μπαχαρικό που ρυθμίζει το ζάχαρο και προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη!

Το μπαχαρικό που περιορίζει τις επιπτώσεις των λιπαρών στην υγεία

Αλλεργία στην κανέλα: Ποια τα συμπτώματα, με ποια μπαχαρικά να την αντικαταστήσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ