ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Η συμβουλή των ειδικών για να περιορίσετε τις κρίσεις του χειμώνα

Ο κρύος αέρας και η υγρασία λειτουργούν επιβαρυντικά για τα άτομα με άσθμα, καθώς προκαλούν συστολή των αεραγωγών και αυξάνουν τις πιθανότητες για έξαρση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο αναπνευστικός συριγμός.

Άσθμα: Η συμβουλή των ειδικών για να περιορίσετε τις κρίσεις του χειμώνα

Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πάσχοντες να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα κασκόλ προκειμένου να προστατευτούν.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για το άσθμα Asthma UK λάνσαρε μάλιστα σχετική καμπάνια με σύνθημα «το κασκόλ σώζει ζωές» και με το σχετικό hashtag #Scarfie προκειμένου να ενθαρρύνει τους πάσχοντες να πάρουν μέτρα πρόληψης τους κρύους μήνες του χειμώνα. Βέβαια, ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι τα όποια μέτρα προστασίας πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζονται και με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.

bigstock Beautiful natural young smilin 155259866

Όπως αναφέρει ο Δρ Άντι Γουίταμορ του Asthma UK, η έκθεση στο κρύο μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή ενός ατόμου με άσθμα. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς το κρύο τον χειμώνα, όμως για τα άτομα με άσθμα ένα κασκόλ που καλύπτει τη μύτη και το στόμα είναι αρκετό για να ζεστάνει τον αέρα πριν τον εισπνεύσουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για κρίση άσθματος. Καλούμε τους πάντες, είτε έχουν άσθμα είτε γνωρίζουν κάποιον που έχει άσθμα, να μοιραστεί το μήνυμα ότι κάτι πολύ απλό όπως ένα κασκόλ σώζει ζωές».

Επιπλέον μέτρα προστασίας που μπορούν να πάρουν τα άτομα με άσθμα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι:

- Να μην κάθονται πολύ κοντά στο τζάκι ώστε να αποφύγουν την εισπνοή καπνού.

- Να διατηρούν τα επίπεδα της θερμοκρασίας και της υγρασίας σταθερά μέσα στο σπίτι τους.

- Να γυμνάζονται σε εσωτερικούς χώρους ή αν επιθυμούν να γυμναστούν σε εξωτερικό χώρο να το κάνουν τις ώρες που η θερμοκρασία είναι ελαφρώς πιο υψηλή.

- Να παίρνουν προληπτικά μια δόση της αγωγής τους περίπου μισή ώρα πριν βγουν από το σπίτι για δουλειές, για να πάνε βόλτα τον σκύλο κ.λπ. και να έχουν πάντα μαζί τους τη συσκευή για τις εισπνοές.

Πηγή: BBC, everydayhealth.com

Δείτε κι αυτό:

Άσθμα: Η βιταμίνη που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των κρίσεων

Άσθμα: Γιατί «προτιμά» τις γυναίκες – Τι δείχνει νέα έρευνα

Άσθμα: Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα σε δύο μήνες