ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα σε δύο μήνες

Το άσθμα είναι μια κοινή μακροχρόνια ασθένεια του αναπνευστικού που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Άσθμα: Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα σε δύο μήνες

Στους ενήλικες τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια, στηθάγχη και βήχα.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, επιδεινώνονται όμως συνήθως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

Ερευνητές από τη Δανία μελέτησαν τις παρεμβάσεις στη ζωή πασχόντων από άσθμα που θα μπορούσαν να μετριάσουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

fitness

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 50% και μάλιστα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Από τους 125 εθελοντές που έλαβαν μέρος στη μελέτη, όσοι γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα και ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά ανέφεραν 50% λιγότερα συμπτώματα σε σχέση με ομάδα ασθενών που δεν έκαναν ανάλογες παρεμβάσεις στην καθημερινότητά τους.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν μόνο γυμναστική ή ακολούθησαν μόνο την κατάλληλη διατροφή, αλλά όχι και τα δύο, ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων κατά 30%.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι τα άτομα με άσθμα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε υγιεινά και να είναι σωματικά δραστήρια.

Μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνει αργά τη γλυκόζη στο αίμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μεταβολισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο, έδειξαν ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης δεν βελτίωσε τη λειτουργία των πνευμόνων, βελτίωσε όμως τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες

Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε