ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες

Το άσθμα είναι χρόνια και συχνή νόσος των πνευμόνων, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και από στένωση των αεραγωγών.

Άσθμα: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες

Η στένωση αυτή εκδηλώνεται με βήχα (συνήθως ξηρό και απογευματινό – νυχτερινό), αίσθημα βάρους ή πίεσης στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή – κυρίως στην έξοδο του αέρα).

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα μετά την εφηβεία.

bigstock 145707200

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα, η οποία εντοπίζει την αιτία στην απουσία τεστοστερόνης.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η τεστοστερόνη στους άντρες καταστέλλει την παραγωγή ενός είδους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικό άσθμα, αναστέλλοντας την εμφάνιση της πάθησης.

Σύμφωνα με τον Cyril Seillet, του Κέντρου Φυσιοπαθολογίας Τουλούζης - Πιρπάν στη Γαλλία, η νέα έρευνα δείχνει ότι υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες τους προστατεύουν από την εμφάνιση αλλεργικού άσθματος.

Όπως αναφέρει, η τεστοστερόνη είναι ισχυρός παράγοντας καταστολής λεμφοειδών κυττάρων του ανοσοποιητικού που συνδέονται με την έναρξη του άσθματος.

Τα κύτταρα αντιλαμβάνονται την τεστοστερόνη και ανταποκρίνονται σταματώντας την παραγωγή των κυττάρων.

Ο Seillet δήλωσε ότι η τεστοστερόνη δρα άμεσα στα λεμφοκύτταρα καταστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Επομένως στους άντρες υπάρχουν λιγότερα τέτοια κύτταρα στους πνεύμονες και αυτό συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άσθματος.

Στα εν λόγω κύτταρα οφίλεται η παραγωγή πρωτεϊνών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και βλάβη ως αποτέλεσμα κοινών αλλεργιογόνων όπως καπνός, τρίχωμα ζώων και γύρη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανόηση του μηχανισμού που ευθύνεται για τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά το αλλεργικό άσθμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of Experimental Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει