ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος οισοφάγου: Ο κίνδυνος από την κατανάλωση αναψυκτικών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση αναψυκτικών.

Καρκίνος οισοφάγου: Ο κίνδυνος από την κατανάλωση αναψυκτικών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, όπου η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 450%, ενώ ανάλογες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία.

Αντίστοιχη αύξηση όμως, έχει παρατηρηθεί και στα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου, κυρίως στον λευκό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους άνδρες.

Τη σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών και της εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου ανέλυσαν Ινδοί επιστήμονες σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

esophagus

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, σημαντικό ρόλο παίζει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο. Όταν ένα άτομο πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το περιεχόμενο του στομάχου του επανέρχεται στον οισοφάγο και επειδή είναι όξινο με χαμηλό pΗ, η βλεννογόνος του οισοφάγου καταστρέφεται από την οξύτητα και μακροχρόνια συντελούνται μεταλλάξεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Η μορφή του συγκεκριμένου καρκίνου είναι συνήθως το αδενοκαρκίνωμα, που παρουσιάζει δραματική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Συμπληρωματική μελέτη που έγινε από Καναδούς επιστήμονες έδειξε ότι η κατανάλωση 350ml αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει σημαντικά την οξύτητα στον οισοφάγο λόγω της μείωσης του pH του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο παραδέχονται ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν ειδικά τα αναψυκτικά προκαλούν τον καρκίνο ή ο τρόπος ζωής αυτών που τα καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό ή κάποιοι άλλοι παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά με την κατανάλωση αναψυκτικών.

Γι' αυτό συστήνουν τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών.

Διαβάστε επίσης:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο;

Καρκίνος οισοφάγου: Οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο