ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος όσο μειώνεται το σωματικό βάρος

Οι υπέρβαρες γυναίκες μέσης ηλικίας μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού αν καταφέρουν να απαλλαγούν από τα παραπανίσια κιλά τους, διαπίστωσαν επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο City of Hope στην Καλιφόρνια.

Καρκίνος μαστού: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος όσο μειώνεται το σωματικό βάρος

Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

bigstock 193808755

Πιο συγκεκριμένα, μια υπέρβαρη γυναίκα που έχει περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης μπορεί να μειώσει κατά ποσοστό 12% τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού αν χάσει ποσοστό περίπου 5% του σωματικού της βάρους, ενώ μια απώλεια της τάξης του 15% ή και περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο κατά 37%.

Από την άλλη, μια αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5% ή και περισσότερο υπολογίστηκε ότι αυξάνει κατά τουλάχιστον 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και οι ορμόνες αυτές είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στον συχνό γυναικείο καρκίνο.

«Ακόμη και η απώλεια λίγων κιλών συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού» αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ρόουαν Τσλεμπάουσκι. «Από αυτή τη μελέτη τεκμηριώνεται ότι η απώλεια βάρους είναι μια αποτελεσματική στρατηγική προστασίας από τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση».

Η Ντέλιθ Μόργκαν, εκτελεστική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Breast Cancer Now με τη σειρά της συμβουλεύει: «Είναι επίσης σημαντικό να θυμούνται οι γυναίκες ότι μπορούν να προστατευτούν από τον καρκίνο του μαστού με ποικίλους τρόπους, όπως με τη σωματική δραστηριότητα, την καλή διαχείριση του σωματικού βάρους και τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλλ».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Καρκίνος μαστού: Πέντε στρατηγικές που αποτρέπουν την επανεμφάνισή του

Κύστεις μαστού: Ό,τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα