ΥΓΕΙΑ

Βήχας & ρινική συμφόρηση: 4 αποτελεσματικά αιθέρια έλαια και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Οι αιτίες του βήχα είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν: κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργίες, ξηρή ατμόσφαιρα.

Βήχας & ρινική συμφόρηση: 4 αποτελεσματικά αιθέρια έλαια και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν, οι περισσότεροι παίρνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι τα φάρμακα για το βήχα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών Θώρακος, πολλές γνωστές θεραπείες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ενόχληση στο λαιμό, που σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να βήχετε, ενώ παράλληλα υφίστασθε τις παρενέργειες τους που μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλους, δυσκοιλιότητα και υπνηλία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να ηρεμήσουν τον βήχα χωρίς παρενέργειες.

Δείτε ποια είναι αυτά, αλλά και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε για καλύτερα αποτελέσματα.

Προσοχή: Οι παρακάτω συστάσεις δεν απευθύνονται σε παιδιά ή εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια εάν έχετε πρόβλημα υγείας.

vaporrub

Αλοιφή εντριβής

Θυμάστε τη γλυκιά ανακούφιση που προκαλούσε η εντριβή με Vicks όταν ήσασταν παιδιά; Εξίσου ανακουφιστικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς λιπαρότητα, δίνει η κρέμα που θα φτιάξετε μόνοι σας με αιθέρια λεβάντα, όπως η λεβάντα, το θυμάρι, ο ευκάλυπτος, η γλυκιά μαντζουράνα και το τεϊόδεντρο.

Τα βότανα αυτά προκαλούν απόχρεμψη, άρα απομακρύνουν τις βλέννες, και χαλάρωση, ανακουφίζοντας τον βήχα.

Προσθέσετε 15-18 σταγόνες σε 30 γραμμάρια μιας ουδέτερης κρέμας χωρίς άρωμα. Μπορείτε να συνδυάσετε κάποια από τα αιθέρια έλαια ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Τα αιθέρια έλαια δουλεύουν τοπικά και όταν εισπνέονται γι΄ αυτό κάνετε βαθιές εισπνοές ενώ τρίβετε το στήθος και τον λαιμό σας.

eispnoes atmou

Εισπνοές ατμού

Οι εισπνοές ατμού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να «καθαρίσετε» το κεφάλι σας όταν έχετε ένα σοβαρό κρυολόγημα. Εάν καταφέρετε να μειώσετε την καταρροή, θα υποχωρήσει και ο βήχας. Προσθέστε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου σε ένα γυάλινο ή κεραμικό μπολ στο οποίο θα έχετε ρίξει 4-6 φλιτζάνια πολύ ζεστού, αλλά όχι βραστού νερού (ίσα να βγάζει ατμούς). Ο ευκάλυπτος είναι ένα φυσικό αποσυμφορητικό, που διαλύει τις βλέννες και βοηθά να ανοίξουν οι αεροφόροι οδοί. Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, κλείστε τα μάτια σας για να μην μπουν οι ατμοί στα μάτια και κάνετε βαθιές εισπνοές για περίπου 10 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα. Άλλα έλαια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε είναι τεϊόδεντρο και μαύρο έλατο.

shower

Ζεστό αρωματικό ντους

Τα λουτρά αρωματοθεραπείας είναι δημοφιλή, αλλά η χρήση αιθέριων ελαίων στο ντους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, καθώς η εισπνοή του ζεστού, αρωματισμένου αέρα μπορεί να αμβλύνει το βήχα. Χρησιμοποιείστε όσο ζεστό νερό αντέχετε και βάλτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε πλακάκι της ντουζιέρας που δεν έρχεται σε επαφή με το νερό. Προτιμήστε ευκάλυπτο, μαύρο έλατο και πεύκο.

aromatika elaia

Συσκευή εισπνοών

Όπως οι συσκευές για το άσθμα καταστέλλουν το βήχα, προσθέτοντας τα κατάλληλα αιθέρια έλαια σε μια φορητή συσκευή εισπνοών αρωματοθεραπείας, μπορείτε να καταπραΰνετε τους αεραγωγούς, να μειώσει την καταρροή και να ανακουφίσετε το κεφάλι σας. Προσθέστε 2 σταγόνες μέντας. 8 σταγόνες δαφνέλαιου και 5 σταγόνες καμφορέλαιου σε μια συσκευή εισπνοών. Η μενθόλη της μέντας λειτουργεί ως φυσικό κατασταλτικό του βήχα, ενώ το καμφορέλαιο και το δαφνέλαιο περιέχουν και κινεόλη, που μειώνει τη συχνότητα του βήχα. Βάλτε τη συσκευή εισπνοής στο ρουθούνι και εισπνεύστε βαθιά.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 3 τροφές που θα σας κόψουν (κυριολεκτικά) τον βήχα!

Κουίζ: Μύθοι & αλήθειες για τον βήχα και το κρυολόγημα