ΥΓΕΙΑ

Δυσάρεστη αναπνοή: 5 λύσεις που θα σας σώσουν

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε μια συζήτηση και ενώ ο συνομιλητής σας πλησιάζει προς το μέρος σας, μόλις ανοίξετε το στόμα σας, κάνει διακριτικά ένα βήμα πίσω.

Δυσάρεστη αναπνοή: 5 λύσεις που θα σας σώσουν

Μήπως ο λόγος είναι η δύσοσμη αναπνοή σας; Είναι εύκολο να έχετε πάντα μαζί σας μία μίνι οδοντόβουρτσα και μίνι οδοντόκρεμα. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν έχετε προβλέψει κάτι τέτοιο ή τα έχετε ξεχάσει;

Δείτε πέντε τρόπους που θα σας εξασφαλίσουν δροσερή αναπνοή στο λεπτό!

tsixles karameles

Τσίχλες

Η κλασική και αγαπημένη λύση όταν αναζητάτε άμεσα δροσερή αναπνοή. Δεν θα εξοντώσουν τα βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος, αλλά κερδίζετε χρόνο μέχρι να τα βουρτσίσετε. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα στοματικά βακτήρια τρέφονται με τα σάκχαρα των τροφών, τα οποία μετατρέπουν σε οξύ. Αυτό έχει επιπτώσεις στο σμάλτο των δοντιών, αλλά στον ενδιάμεσο χρόνο προκαλεί δύσοσμη αναπνοή.

mantarinia

Φρούτα

Παρότι τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα, μπορούν να εμποδίσουν τη δράση των βακτηριδίων στο στόμα σας. Για παράδειγμα, τα μήλα έχουν πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν τα βακτηρίδια και να βοηθήσουν στην εξάλειψη των θειούχων ενώσεων στο στόμα.

Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια ή το γκρέιπφρουτ, δημιουργούν ένα ευεργετικό, όξινο περιβάλλον που αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.

glossa xustra

Καθαρισμός γλώσσας

Αν δεν έχετε μαζί σας οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε στη τσάντα σας μια ξύστρα γλώσσας. Όπως συμβαίνει με ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να φρεσκάρουν την αναπνοή, έτσι και κάποια αντικείμενα μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τα βακτήρια από τη γλώσσα σας, π.χ. ένα κουτάλι. Κρατήστε το ανάποδα και ξύστε ελαφρά τη γλώσσα από μέσα προς τα έξω. Ενδιάμεσα ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να απομακρύνετε τα ένοχα βακτήρια.

water 3

Νερό

Πρόκειται για τον πιο απλό τρόπο να φρεσκάρετε την αναπνοή σας που πολλοί όμως παραβλέπουν, ίσως γιατί εσφαλμένα πιστεύουν ότι το νερό διασπείρει τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, τα στοματικά βακτήρια είναι αναερόβια, που σημαίνει ότι ευδοκιμούν στην ξηρασία. Αυτός είναι ο λόγος που η αναπνοή σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσοσμη το πρωί που ξυπνάτε και νιώθετε ξηρό το στόμα σας. Το νερό βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στη στοματική κοιλότητα, αλλά και στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια.

yogurt

Γιαούρτι

Η ενεργή μαγιά και τα προβιοτικά του γιαουρτιού, το οποίο δεν πρέπει φυσικά να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, καταπολεμούν τα βακτήρια του στόματος και μειώνουν την εκπομπή θειούχων ενώσεων, όπως το υδρόθειο που σχετίζεται με την κακοσμία του στόματος.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή

Πρωινή κακοσμία στόματος: 3 πιθανές αιτίες & 4 tips για να την αντιμετωπίσετε

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr