ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ξηρά μάτια με φαγούρα τον χειμώνα: Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Ξηρά μάτια με φαγούρα τον χειμώνα: Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Σε γενικές γραμμές τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν τον χειμώνα λόγω του ψυχρού καιρού, αλλά κυρίως λόγω της θερμότητας στους κλειστούς χώρους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξηρής ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους και την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνεια των ματιών ταχύτερα από το φυσιολογικό.

Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, κολλημένα και ερεθισμένα.

dry eyes

Τι να κάνετε

Για να προφυλάξετε τα μάτια σας από την ξηρότητα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

- Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να αποκαταστήσετε τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα αλλά και στα μάτια σας.

- Πίνετε πολλά υγρά για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και να διατηρήσετε την υγρασία στα μάτια σας.

- Προστατέψτε τα μάτια σας από το έντονο κρύο και τον άνεμο. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των ματιών με γυαλιά και τη χρήση καπέλου με γείσο.

- Μην αφήνετε τη θερμότητα να έρχεται απευθείας στο πρόσωπό σας, καθώς έτσι στεγνώνουν τα μάτια σας από την απαραίτητη υγρασία.

- Όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, γυρίστε τις περσίδες των αεραγωγών προς τα κάτω, για να αποφύγετε να έρχεται ο αέρας προς το πρόσωπό σας.

- Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μάτια σας μπορεί να στεγνώσουν ακόμη περισσότερο εάν φοράτε φακούς επαφής. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τους φακούς σας καθαρούς, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο φαγούρας και πιθανής μόλυνσης.

Η ξηρότητα των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, η οποία δεν θεραπεύεται. Με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων, αλοιφών ή άλλων φαρμάκων, μπορείτε όμως να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κουρασμένα μάτια: 5 αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Συμπτώματα ματιών: Τι δείχνουν και τι πρέπει να κάνετε