ΥΓΕΙΑ

Σημάδια στο δέρμα και στα νύχια που δείχνουν καρκίνο, διαβήτη, έρπη

Το δέρμα και τα νύχια αντανακλούν συχνά προβλήματα υγείας που βρίσκονται βαθιά στο σώμα, όπως η ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου ή η υπερβολική αύξηση του σακχάρου.

Σημάδια στο δέρμα και στα νύχια που δείχνουν καρκίνο, διαβήτη, έρπη

Για τον λόγο αυτόν, δεν πρέπει να αγνοούμε αλλαγές στην όψη τους, ιδιαίτερα όταν αυτές επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω θα δείτε μερικά συνηθισμένα σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα και στα νύχια και τι μπορεί να αποκαλύπτουν για την υγεία.

1. Σπυράκι που δεν φεύγει

01 Little Body Changes that Reveal a Lot About Your Health pimple 625205966 fizkes

Ένα σπυράκι που δεν επουλώνεται ή που αρχίζει να αιμορραγεί μπορεί να υποδεικνύει βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα θεραπεύεται αρκετά εύκολα όταν εντοπίζεται εγκαίρως.

2. Ξεφλούδισμα δέρματος

02 Little Body Changes that Reveal a Lot About Your Health scaly patch 497413495 Suze777

Τους κρύους χειμερινούς μήνες είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικό το δέρμα να ξεραίνεται και να ξεφλουδίζει. Ωστόσο, όταν το δέρμα ξεφλουδίζει σε συγκεκριμένα σημεία και μάλιστα τα «μπαλώματα» εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το σύμπτωμα μπορεί να δείχνει έκζεμα ή τη λεγόμενη ακτινική υπερκεράτωση. Η ακτινική υπερκεράτωση είναι μια προκαρκινική αλλοίωση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και εκδηλώνεται σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χείλη και η επάνω πλευρά της παλάμης.

3. Κόκκινη γραμμή στο νύχι

03 Little Body Changes that Reveal a Lot About Your Health red line 90250539 petrograd99

Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μόνο νύχι ή και σε πολλά νύχια ταυτόχρονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι το νύχι έχει αποδυναμωθεί, δεν αποκλείεται όμως να οφείλεται σε φλεγμονή λόγω διαφόρων παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση ή ο ομαλός λειχήνας (lichen planus). Επίσης, όταν η κόκκινη γραμμή εμφανίζεται μόνο σε ένα νύχι ίσως οφείλεται σε καλοήθεις αναπτύξεις όπως ένα λίπωμα ή ένα ίνωμα.

4. Αλλαγή σε υπάρχουσες ελιές ή φακίδες

04 Little Body Changes that Reveal a Lot About Your Health freckles 479392312 LaraBelova

Με την πάροδο των ετών τα όποια σημάδια υπάρχουν στην επιδερμίδα παρουσιάζουν μικρές μεταβολές λόγω της χαλάρωσης. Ορισμένες αλλαγές όμως δεν είναι αθώες ούτε φυσιολογικές. Συγκεκριμένα, αλλαγές στο χρώμα, τα όρια ή τη διάμετρο μιας ελιάς ή φακίδας είναι πολλές φορές αποτέλεσμα του μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου του δέρματος.

5. Μαύρη γραμμή στο νύχι

732x549 THUMBNAIL Black Line On Nail

Μια μαύρη γραμμή κατά μήκος του νυχιού υποδεικνύει συνήθως ρήξη σε κάποιο μικρό αιμοφόρο αγγείο, για παράδειγμα λόγω τραυματισμού. Σπανιότερα, κυρίως όταν επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελεί ένδειξη για υπονύχιο μελάνωμα.

6. Σκασμένα χείλη

05 Little Body Changes that Reveal a Lot About Your Health chapped 172911615 gacooksey

Η ξηρότητα και τα συχνά σκασίματα στα χείλη είναι σύνηθες σύμπτωμα της ακτινικής χειλίτιδας, μιας προκαρκινικής βλάβης του δέρματος. Όταν εντοπίζεται νωρίς, η ακτινική χειλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα χάρη στην επαρκή προστασία των χειλιών και την καθημερινή χρήση αντηλιακού. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

7. Σκουρόχρωμες κηλίδες σε πτυχώσεις του δέρματος

07 Little Body Changes that Reveal a Lot About Your Health body creases 185816767 CentralITAlliance

Το δέρμα που σκουραίνει και γίνεται πιο παχύ σε σημεία όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και ο λαιμός είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει τον διαβήτη. Η συγκεκριμένη δερματική αλλοίωση είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans).

8. Φλύκταινες στα χείλη ή στον κορμό

Οι μικρού μεγέθους φλύκταινες ή τα έλκη που εμφανίζονται γύρω από τα χείλη υποδεικνύουν συχνά λοίμωξη από τον απλό ερπητοϊό (HSV) και είναι ευρύτερα γνωστές ως επιχείλιος έρπης. Όταν οι φλύκταινες εμφανίζονται περιοδικά κατά συστάδες στον κορμό, στον λαιμό, στην πλάτη ή και στο πρόσωπο συνήθως υποδεικνύουν λοίμωξη από τον έρπη ζωστήρα, τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

9. Λευκά σημάδια στα νύχια

732x549 THUMBNAIL Black Line On Nail

Συνήθως το σύμπτωμα δεν είναι ανησυχητικό, αφού μπορεί να προκληθεί από κάποιο μικροτραύμα στο νύχι. Σπανιότερα, ιδιαίτερα όταν ο αποχρωματισμός εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του νυχιού, μπορεί να σημαίνει δυσλειτουργία στην καρδιά, στα νεφρά ή και στο συκώτι.

Αν έχετε εμφανίσει οποιοδήποτε ανησυχητικό σημάδι στο δέρμα ή στα νύχια που δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αναλυτικότερη αξιολόγηση και αξιόπιστη διάγνωση.

Πηγή: Healthline, Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια (φωτογραφίες)

Δείτε από τα νύχια σας αν λειτουργεί σωστά η καρδιά σας!

Σε ποιες ελιές είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μελάνωμα